search
Sök
menu
Meny
Sök

Praktik och jobb för dig som är student

Fyra ungdomar.

Oavsett om du letar praktik, uppslag till din uppsats, examensarbete eller vill veta vilka timvikariat som finns att söka – hittar du det här. Vi behöver alltid påfyllnad av färsk kunskap – och vill gärna träffa dig.

Hur du än pluggar – på universitet, högskola, en yrkes- eller gymnasieutbildning är du välkommen att göra din praktik hos oss. Förutsatt att det ingår i din utbildning. Här hittar du vad som gäller om du vill göra din praktik, skriva ditt examenarbete eller arbeta hos oss under din studietid.

Praktik för dig på högskola och universitet (VFU)

VFU, verksamhetsförlagd utbildning, kallas praktikperioden på flera av landets högskolor och universitet. När du gör din VFU hos oss deltar du i vår ordinarie verksamhet med att planera och utföra arbetsuppgifter – tillsammans med en trygg handledare. Hos oss får du möjlighet att utvecklas inom ditt yrkesval redan under utbildningstiden genom att omsätta teori till i praktik. Vi gör vårt bästa för att din tid hos blir en bra förberedelse för ditt kommande yrkesliv.

Hur just din VFU ser ut beror bland annat på var du studerar, vilken inriktning du har valt och vilket ämne du läser. Särskilda krav ställs på handledarens kompetens, något som regleras via bestämmelser och samverkansavtal mellan lärosätet och verksamheten.

Läs mer om VFU i Jönköpings kommun via länken nedan.

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, inom skola och förskola

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, inom kommunikation

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, inom socialförvaltningen

Praktik för dig på yrkes- och folkhögskola (LIA)

LIA står för Lärande i arbete och är en praktikformen för dig som läser på en yrkeshögskola. Hos oss får du en handledare som hjälper dig att omsätta dina kunskaper från skolan till skarpa arbetsuppgifter. Under din LIA-perioden får du också möjlighet att vidareutveckla dina kompetenser och färdigheter inför ditt kommande arbetsliv.

LIA på räddningstjänsten

Gör praktik inom kommunikation

LIA inom socialförvaltningen

Praktik inom gymnasie- och yrkesutbildning (APL)

APL står för arbetsplatsförlagt lärande och är en obligatorisk del av yrkesutbildningen för dig som går på gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Det kan också ingå på andra utbildningar. APL innebär att en del av din utbildning genomförs hos en arbetsgivare, till exempel hos oss Jönköpings kommun.

Under din praktik får du prova på att arbeta praktiskt inom din framtida bransch för att utveckla dina yrkeskunskaper. Vilken arbetsplats du genomför din praktik tar skolan beslut om i dialog med dig som elev. Under din praktiktid hos oss samarbetar du tätt med din handledare och för en regelbunden dialog med din utbildare. Tillsammans ser vi till att din tid hos blir så kvalitativ, spännande och utvecklande som möjligt.

Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att se hur möjligheten ser ut att göra din APL hos oss. Det är de som har kontakten med oss kring APL.

APL inom socialförvaltningen

Vill du skriva uppsats eller göra ditt examensarbete hos oss?

Har du ett ämne som du tror passar våra verksamheter – ta kontakt med oss för att se hur vi kan lägga upp arbetet.

Här läser du mer om hur du gör ditt examensarbete hos oss

PRAO

Är du intresserad av att göra PRAO hos någon verksamhet hos oss på Jönköpings kommun tar vi emot PRAO-elever i flera av våra verksamheter.

Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att se hur möjligheten ser ut att göra PRAO hos oss. Det är de som har kontakten med oss kring PRAO.

Arbeta hos oss under din studietid

Att jobba som timanställd är ett sätt för dig att lära känna våra verksamheter bättre – och vi dig. Du får se hur det kan vara att jobba hos oss, får erfarenhet, kunskap och kontakter som du har nytta av i framtiden. Samtidigt så får vi ta del av din nya kunskap och spännande idéer.

Timvikariat i Jönköpings kommun

Sommarjobba hos oss

Har du frågor eller funderingar - kontakta oss

Om du har funderingar kring om det är möjligt att göra praktik hos oss får du ta kontakt med oss via vårt Kontaktcenter för att ledsagas rätt.

Telefon 036-10 50 00

E-post kontaktcenter@jonkoping.se