Fordonstvättar och bilvård - regler och tillsyn

En bil som tvättas i en fordonstvätt.

Här hittar du information om vilka regler som gäller för tvätt av fordon för att inte skada växt- och djurliv eller störa kommunal avloppsrening.

Spillvatten från biltvätt innehåller bl.a. metaller och mineralolja. Förorenat vatten kan skada växt- och djurliv och störa kommunal avloppsrening och därför finns riktlinjer för tvätt av fordon.

Riktlinjer för tvätt av fordon, fordonsvård

Vatten från fordonstvättar/fordonsvård behöver renas genom oljeavskiljare och eventuellt ytterligare reningsanläggning. För att kontrollera om reningen fungerar ska man ta prov under högsäsong (1 november – 31 mars), dock tidigast 6 veckor efter installation eller senaste tömning av  oljeavskiljaren. Det finns riktvärden för de olika föroreningarna som inte bör överskridas. Om något riktvärde överskrids ska verksam hetsutövaren, t.ex. tillsammans med sin kemikalieleverantör, undersöka möjligheter till förbättringsåtgärder.

Riktlinjer för tvätt av fordon, miljö- och hälsoskyddskontoret 2020 Pdf, 563 kB, öppnas i nytt fönster.

pdf: Lokala hälsoföreskrifter för Jönköpings kommun Pdf, 62.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Att tänka på

  • Använd miljömärkta produkter, t.ex. Svanen till bilen
  • Tvättkemikalierna får inte försämra reningsanläggningens funktion. Följ leverantörens anvisningar och informera kunderna om vad som får användas.
  • Använd inte starkare produkter eller högre dosering än nödvändigt, anpassa beroende på t.ex. nedsmutsningsgrad och årstid.
  • Tvätt av fler än 5000 personbilar eller 1000 större fordon är anmälningspliktigt.
  • För mindre anläggningar är det bra om miljö- och hälsoskyddskontoret informeras om planerad verksamhet.

Miljöfarlig verksamhet, blanketter för start, ändring, driftstörning, nedläggning

Tvätta bilen rätt

Hållbar biltvätt Länk till annan webbplats.

Avgifter

Taxan för miljö- och hälsoskyddsärenden baseras antingen på timavgiften och antalet arbetstimmar som ärendet tar, eller en fast avgift med ett bestämt antal handläggningstimmar.

Avgifter tas ut för:

  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens.
  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd.
  • Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn.

Timavgifterna baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende. Du betalar för den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats i din verksamhet och för förberedelser samt efterarbete. Dessutom för den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar samt beslut om avgift och eventuella sanktioner.

Från den 1 januari 2024 är timavgiften 1 302 kronor per timme. Därefter tas en avgift på 651 kronor för varje påbörjad halvtimme.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxor

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn enligt miljöbalken är angivna i taxebilagor som du kan beställa från Kontaktcenter.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Pdf, 488.7 kB.

  • Taxebilaga 1, 2024: beskriver handläggningstid för prövning, godkännande, anmälan, tillsyn och information för miljöfarliga verksamheter och hälsoskydd.
  • Taxebilaga 2, 2024: beskriver fast årlig tillsynsavgift för miljöfarlig verksamhet. Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa.

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Miljöskyddsenheten
Telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)

Senast granskad/publicerad: