Andreas Persson (S). Nytt kommunalråd i Jönköpings kommun.

Andreas Persson (S) tar över som kommunalråd i Jönköpings kommun

Andreas Persson (S) är nytt kommunalråd i Jönköpings kommun. Han tar över efter Ilan De Basso (S) som fått nya uppdrag i Europaparlamentet.

Tisdagen 1 februari gör han sin första arbetsdag i Rådhuset, men han har sedan tidigare ett långt engagemang för Jönköpings kommun och har suttit i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige sedan 2002. Nyligen var han också ordförande i det kommunala bostadsbolaget Vätterhem och har varit invald i personalutskottet sedan 2014.

– En stor fråga som jag kommer fokusera på är personalpolitiken. Hur vi som kommun kan vara en attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen är högt upp på agendan. En annan viktig fråga är att lyfta och utveckla våra prioriterade bostadsområden, säger Andreas Persson.

Bor i Månsarp

Jönköpings kommuns nya kommunalråd kommer att vara tjänstledig från sitt jobb som nyckelkundansvarig (key account manager) på försäkringsbolaget Folksam där han varit anställd sedan 2006.

– Uppdraget som kommunalråd blir en stor utmaning och jag är väldigt stolt, men också ödmjuk över att ha fått det förtroendet. Jag tycker det är viktigt att testa nya saker och utveckla sig själv.

Sin bas har Andreas Persson i Månsarp där han bor med sambo, en dotter och två bonusgrabbar samt en katt. Men innan bopålarna slogs ner i Månsarp har Andreas Persson provat på Tomelilla, Åtvidaberg, Bankeryd, Huskvarna och Tenhult.

Ansvarig för välfärdsfrågor

Det gör frågan om vilka idrottsklubbar han håller närmast sitt hjärta lite känslig.

– När det gäller ishockey är HV71 solklart mitt lag, men jag skulle ljuga om jag inte erkände att ÅFF har en lite särskild betydelse för mig. Laget där jag själv spelade i fotbollsskola som liten grabb.

I grunden är Andreas Persson kockutbildad på Bäckadalsgymnasiet och har ett stort kulinariskt intresse. Något han kopplar av med vid sidan om politiken och familjelivet.

Som kommunalråd blir Andreas Persson ansvarig för välfärdsfrågor i kommunen där vård- och omsorg samt utbildningsområdet är grundpelarna. Han är också utsedd till ordförande för Rådhus AB.

Fakta:

Namn: Andreas Persson

Ålder: 44 år

Bor: Månsarp

Parti: Socialdemokraterna

Uppdrag: Nytt kommunalråd och ordförande i Rådhus AB