De är Årets förening och kulturstipendiater

etikett

Kultur- och fritidsnämnden i Jönköpings kommun har nu utsett Årets förening 2021 och vinnaren av stipendiet är Jönköping Taekwon-do klubb! Nämnden har även utsett flera kulturstipendiater som får motta stipendier på upp emot 25 000 kronor.

Kultur- och fritidsnämnden i Jönköpings kommun delar årligen ut kulturstipendier, samt ett stipendium till Årets förening. Ett stipendium med syfte att uppmärksamma en förening som under året gjort stora förbättringar i sin verksamhet, rent organisatoriskt eller fysiskt på sin anläggning. Vinnaren av Årets förening 2021 är Jönköping Taekwon-do klubb med följande motivering:

En kampsportförening som under pandemin gått mot strömmen och med små medel inte bara lyckats hålla igång sin verksamhet för barn och ungdomar utan även ökat sin verksamhet och antalet medlemmar. Med kreativa lösningar som livesändningar och utomhusträningar har föreningens barn och ungdomar fortsatt haft tillgång till en aktiv och rörlig fritidssysselsättning i den goda kamratanda som genomsyrar föreningen.

– Vi är väldigt tacksamma för den här utmärkelsen! När jag tänker tillbaka på den här tiden med pandemi så har det varit jobbigt, men det fanns inget alternativ. Vi kunde inte bara stänga klubben utan var tvungna att komma på lösningar för att kunna fortsätta. Jag kom med idéer och fick förtroende av medlemmarna vilket resulterat i att vi har kört utomhusträning på dansbanan i Stadsparken, men också träning i mindre grupper utan fysisk kontakt som sänts live för föräldrar. Att vi har synts i Stadsparken och hållit igång hela tiden har även gjort att vi ökat antalet medlemmar vilket är väldigt roligt, säger Patrik Carlström, huvudinstruktör på Jönköping Taekwon-do klubb.

Kultur- och fritidsnämndens Kulturstipendiater 2022

Varje år delas även flera kulturstipendier ut. En av de som får motta ett stipendium är låtskrivaren och vokalproducenten Louise Frick Sveen.

– Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att få detta stipendium. Jag tror att jag blev tilldelad detta på grund av min starka passion för musiken och för att jag har haft lyckan att nå ut med den till många lyssnare i världen, säger Louise Frick Sveen.

Samtliga kulturstipendiater 2022 med motivering är följande:

Jönköpings kommuns kulturstipendium
Louise Frick Sveen, 25 000 kr
Motivering: Med passion och god känsla för låtskrivande har Louise nått en stor publik och visat att lokalt groende drömmar kan förverkligas.

Fredrik Wagner, 25 000 kr
Motivering: Med enträget mod och solidarisk filosofi har Fredrik visat att steget från Bankeryd till Hollywood inte är så stort.

Folkbildningsstipendium
Peter Johnson, 15 000 kr
Motivering: Genom ett livslångt engagemang och en god närvaro i föreningslivet har Peter stärkt vår kunskap om demokrati och folkrätt.

Huskvarna stads jubileumsstiftelse
Noa Edvardsson, 10 000 kr
Studerande, Kyrkomusik Musikhögskolan i Malmö

Stiftelsen Elis och Karin Forsells minnesfond
Ofelia Giannini, 10 000 kr
Studerande, Musiklinjen Per Brahegymnasiet

Lions Club Jönköping stipendiefond
Hanna Hjert, 10 000 kr (9 700 kr från fond + 300 kr från anslag)
Studerande Falmouth University Animation

Utdelning av stipendier sker i samband med nationaldagsfirandet i Rådhusparken 6 juni.

Övriga upplysningar om kultur- och fritidsnämndens beslut lämnas av ordförande Henrik Andersson.