De är bäst på tillgänglighet och bemötande i år

etikett

Varje år prisas företag eller verksamheter som tänker på det mesta för sina kunder och gäster. Där det är anpassat för att alla människor ska kunna ta sig fram och ta del av information, och där kunnighet och bemötande från personalen är på topp. I år stod Bra Liv vårdmottagning och Malmborgs konditori och bageri som vinnare – och delar på prissumman på 10 000 kr.

Jönköpings kommun ska vara tillgänglig för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram – inte bara på gator, torg och offentliga platser, utan även i offentliga lokaler, butiker och restauranger. Sedan 2017 delar vi ut ett tillgänglighets- och bemötandepris i samband med internationella funktionshinderdagen 3 december, för att uppmärksamma företag eller verksamheter som tänker på det mesta för sina kunder och gäster.

– Vi tittar framförallt på tillgängligheten, till exempel hur man kan ta sig fram i lokalen med rullstol, rullator eller barnvagn. Platsen ska också vara anpassad för alla åldrar. Men det är också viktigt att personalen har ett gott bemötande och är kunniga, och att det finns tydlig information för alla att ta del av, säger Lisa Samuelsson, trafikingenjör i Jönköpings kommun.

– I år fick vi in rekordmånga nomineringar och det är roligt att fler och fler engagerar sig i frågan. Det är viktigt att hela vår kommun är tillgänglig för alla, oavsett vem du är och vad du har för behov och förutsättningar. Årets båda pristagare har på många sätt ansträngt sig för att lyckas med just det, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som presenterade vinnarna och överlämnade priset under fredagsförmiddagen.

Årets vinnare

Tidigare under hösten samlade vi in nomineringar från allmänheten och efterfrågade företag och verksamheter som borde prisas för sin tillgänglighet och sitt bemötande. En jury med tjänstepersoner och politiker från kommunen och representanter från Funktionsrätt i Jönköping har noga gått igenom varje nominering. När vinnaren skulle koras föll det i år på två vinnare: Malmborgs konditori och bageri och Bra Liv vårdmottagning (vid City Gross i Jönköping).

– Det är riktigt uppmuntrande att bli nominerade och att få ta emot det här priset. Vi vill finnas nära till hands med en låg tröskel för besökarna, vem som helst är välkommen till oss, säger Leena Tjärnén, Bra Liv vårdmottagning.

Bra Liv vårdmottagning får priset för bland annat sina breda öppettider, att de finns där människor gör andra ärenden, har drop-in-tider, närheten till parkeringsplatser precis utanför dörren och för att de är flexibla och erbjuder sig komma ut till bilen för till den som inte kan ta sig in själv – de gör det lilla extra, som kan betyda mycket för besökaren.

På Malmborgs konditori och bageri finns möjlighet till färdtjänst strax utanför dörren, inne i lokalen har de tänkt extra mycket på tillgänglighet när de möblerat och här finns även en tystare avdelning och en barnhörna med böcker och aktiviteter för de små. Dessutom är de tydliga med vad deras bakverk innehåller med hänsyn till allergiker och har alltid ett gott bemötande till sina gäster. Det är några av anledningarna till att de får priset i år.

– Vi har haft både tillgänglighet och bemötande i tankarna sedan vi öppnade år 2000 så det har funnits med oss hela tiden och vi kommer fortsätta på detta spår. Det är viktigt att alla ska känna sig välkomna hos oss, säger Lise-Lott Berglund på Malmborgs konditori och bageri.

Stort grattis Bra Liv vårdmottagning och Malmborgs konditori och bageri!

Juryns motiveringar

Bra Liv vårdmottagning

"Vårdcentralen Bra Liv vårdmottagning är en av landets första vårdcentraler som finns där människor finns och som ger service på dina villkor. Kom när det passar dig oavsett vem du än är. Verksamheten har gjort ansträngningar gällande tillgängligheten och vi hoppas att ni fortsätter att arbeta för att fler ska kunna ta del av er service."

Malmborgs konditori och bageri

”Vinnaren har lyckats att skapa ett fik för alla kunder med en lugn miljö och kunnig personal. Inomhusmiljön har planerats utifrån ett barnperspektiv och med fokus på tillgänglighet för alla.”

 

alternativ text ska alltid skrivas. Beskriv bilden vad den föreställer

Leena Tjärnén och Michaela Brusberg från Bra Liv vårdmottagning.

Två representanter från Malmborgs som håller i diplomet respektive prischecken.

Gustaf Stenkula och Lise-Lott Berglund från Malmborgs konditori.