Fem smålandsprofiler dukar sitt personliga julbord

Porträttbilder på de fem profilerna.

Oscar Målevik, Sofia Dalén, Eva Jonsson, Karin Lund och Lena Irhman är årets fem profiler.

etikett

Den 19-20 november arrangerar vi jul på Rosenlunds herrgård och rosarium. Både herrgården och rosariet pyntas och smyckas inför julen. Nytt för i år är att fem smålandsprofiler kommer få duka sitt personliga julbord.

De fem smålandsprofilerna är Oscar Målevik, Sofia Dalén, Karin Lund, Eva Johnsson och Lena Irhman.

Oscar och Sofia har medverkat i en rad olika tv-sammanhang, bland annat i SVT-programmen ”Vem bor här” och ”Bäst i Test”. Karin, Eva och Lena är entreprenörerna som vågat satsa inom olika branscher. Sedan några år tillbaka driver Eva Önska-butikerna i Jönköping. Lena och hennes man drev det populära caféet Lustfyllt i Habo och Karin har arbetat inom inredningssektorn och jobbat med några av landets största företag.

Det kommer bli två helt fantastiska dagar. Hantverk, julmarknad, ponnyridning och underhållning i herrgården är några av sakerna som står på programmet. Sedan är det fem spännande och fantastiska personligheter som har fått fria händer att duka upp sitt personliga julbord i herrgården. De kommer att vara på plats och du som besökare kommer kunna rösta på det julbord du gillar bäst, säger Anna Lax, verksamhetschef på Jönköpings kommun.

Fakta om profilerna

Sofia Dalén

Sofia Dalén är en populär programledare och humorprofil som har medverkat i en rad olika radio- och tv sammanhang. Sofia är uppväxt i Jönköping och har alltid sysslat med dans, teater, skrivande och musik. Humorintresset fanns hos Sofia redan som barn.

Sofia läste till journalist på Södra Vätterbygdens Folkhögskola och har sedan arbetat som programledare på bland annat P3 Star och för melodifestivalen. Tidigare i år aktuell i Bäst i test och sedan 2020 driver hon Youtube-serien Paradrätten.

Vad betyder julen för dig?
– Julen betyder mycket för mig! Jag vill alltid fira på exakt samma sätt: på Grästorp i Jönköping. Besök i Kyrkvillan för julspel kl 11:00, sedan julbord strax innan Kalle, följt av att jag är tomte runt 18:00. Sedan Karl-Bertil följt av ost och kex och sällskapsspel med familjen. Juldagskvällen spenderas alltid med samma kära barndomsvänner.

Har du något särskilt tema på ditt personliga julbord?
– Jag har inget tydligt tema förutom att jag försöker skapa en mysig men samtidigt vacker stämning. Jag älskar second hand och har försökt hitta det finaste jag kan för att bygga en så personlig och julig dukning som möjligt!

Oscar Målevik

Oscar är bagare och konditor och driver 4 bagerier och en restaurang i Stockholm. Han kommer ursprungligen från Adelöv (mellan Gränna och Tranås) och har sedan 13 år tillbaka tingshuset i Hullaryd som han spenderar mycket tid i.

Han har också medverkat i SVT-programmet ”vem bor här” och visat upp sitt hem.

Vad betyder julen för dig?
– Julen för mig betyder gemenskap, godsaker och pepp i vintermörkret! Det är en ljuspunkt i vintern, något jag längtar efter vid första frosten när allt blir mörkare och gråare. Jag jobbar med livsmedel, främst bageri och konditori och där är julen verkligen årets höjdpunkt! Jag är inte så mycket för traditioner egentligen utan gillar att testa olika saker. Men julen är ändå den tiden på året som traditioner känns viktigt.

– Det viktigaste kring jul är gemenskapen och att se till att hinna träffa och fira jul med så mycket familjemedlemmar som möjligt. Vi brukar samla våra familjer i Tingshuset och fira en riktigt klassisk jul där.

Har du något särskilt tema på ditt personliga julbord?
– Tema kommer vara 1700-tal! Precis som vårt tingshus så är Rosenlunds herrgård ett väldigt fint praktexempel på hur vacker arkitekturen var på 1700-talet och det bör hedras även genom ett uppdukat julbord i rätt stil för huset!

– Inspirationen kommer från alla middagar jag haft äran att få dela med nära vännen Carl Jan Granqvist. Han har varit som en mentor för mig både i mitt entreprenörskap men också en stor ikon och inspiration i hur vi arbetat med Tingshuset och den ständiga jakten efter antikviteter.

– En julmiddag är inte som vilken middag som helst, den ska vara maxad och pampig, men i min dukning kommer 1700-talets aningen strama ideal samtidigt genomsyra bordet. Precis som Rosenlunds herrgård!

Karin Lund

Karin har i drygt 30 år levererat gardinlösningar till både företag och privatpersoner. 2015 startades Karin Lund Design AB med målet att även skräddarsy inredningskoncept, med möbler, mattor och belysning. Genom åren har det blivit många olika projekt och hon har arbetat med några av landets största företag.

Vad betyder julen för dig?
– Julen är för oss, som för många andra, en speciell tid för glädjefyllda stunder med nära och kära. Avkoppling, mys och levande ljus går hand i hand med aktiviteter och lek. Vi njuter lika mycket av pulkaåkning i Stadsparkens backar som det efterföljande julbordet. Det viktigaste under julen är inte vad vi gör eller var vi är, utan att familjen är tillsammans.

Har du något särskilt tema på ditt personliga julbord?
– I vår juldukning står naturen i fokus. Vi har låtit oss inspireras av skogens gröna toner som skapar en tidlös och vacker kontrast till de övrigt vita detaljerna. Vi har använt oss av det material som finns omkring oss och skapat enkla men stämningsfulla dekorationer av mossa och gran.

– När det kommer till val av porslin och glas har valet fallit på produkter som har en unik karaktär, både när det gäller färg, form och känsla. Vid dukning av vårt personliga julbord har vi valt att använda oss av hela rummet för att skapa en skön atmosfär. Julklapparna, granen och pepparkakshuset tillsammans med det dukande bordet skapar en varm ”hemma hos”-känsla, något som vi förknippar med julen.

Lena Ihrman

Lena är i grunden utbildad förskollärare men har genom åren testat på en hel olika arbeten. Allt ifrån att vara busschaufför till att driva café. Det sistnämnda hette Lustfyllt och tillsammans med sin man Johan, och med god hjälp av deras tre barn, hade de fikabuffé på helgerna och anordnade även bröllop och fester.

En given del av verksamheten var att ha en keramikverkstad. Där tillverkade Lena keramik som sedan till stor del användes både i dukning och servering. I dagsläget har keramiken dock fått ta ett steg tillbaka till fördel för målandet. De har även sålt Lustfyllt och flyttade tvärs över Vättern till John Bauers villa Björkudden. Festerna är nuförtiden därför både mindre och består mest av nära och kära, men dukningen är fortfarande lika viktig!

Vad betyder julen för dig?
– Min största inspiratör i ämnet är min mamma Ulla, som alltid lagt stor vikt vid fina och pampiga dukningar. Så detta är något jag har med mig sedan barnsben, och jag minns så väl känslan av att se dukningen växa fram och få liv under hennes flinka händer. Framförallt kring jul och adventstiden som är årets höjdpunkt, kan jag komma ihåg dukningarna. Alltid så himla vackra och stämningsfulla

Har du något särskilt tema på ditt personliga julbord?
– Det är från dessa minnen jag tagit inspiration när jag fick frågan om att vara med och duka ett bord på detta underbart härliga ställe. Det kändes självklart att utgå från barndomen, så jag har helt enkelt blandat favorittemat jul med både måleri och natur. Och med mig på plats idag är även mamma Ulla, det kändes lika självklart som valet av dukning!

Eva Jonsson

Eva är entreprenören som vågar satsa! I 1987 hittade Evas pappa en annons i lokaltidningen om att en butik var till salu. Eva som då var 20 år tog över butiken tillsammans med sin mamma och en dröm gick i uppfyllelse. Numera är mamma ett bollplank och sedan 10 år tillbaka driver Eva Önska-butikerna på Väster, city och i Huskvarna. Eva har även fått utmärkelsen Årets företagare i Vaggeryds kommun

Vad betyder julen för dig?
– Jag tycker om att pynta hemma men tar fram det mesta till första advent. Är också väldigt förtjust i att ge bort julklappar och är gärna ute i god tid.

– På senare år firar vi och min familj ofta julen hemma hos oss. Jag bor i ett stort gammalt hus med vedspis och stora utrymmen, där är det roligt att sätta fram julmaten, ha gäster och alla hjälps åt. Till julen brukar jag baka en till två sorters kakor. Favoriten är Biskvi och marsipanbröd. Jag brukar börja tidigt för julen är en hektiskt tid som butiksägare.

Har du något särskilt tema på ditt personliga julbord?
– Tänker att jag skulle duka bordet i lite gammaldags stil, det tycker jag passar till jul. Med ett porslin som togs fram till världsutställningen i Stockholm 1930 och är en av våra mest populära serviceser, och tillverkas än i dag. Design av Louise Adelsborg. Tillsammans med tomtar från Cult och material från naturen.