alternativ text ska alltid skrivas. Beskriv bilden vad den föreställer

Alla hyllplan i bibliotekets bokhyllor är ljussatta för ökad tillgänglighet för besökarna.

Firarvecka inviger Norrahammars nya bibliotek

etikett

28 november invigs det nya Centrumhuset i Norrahammar. Biblioteket är en av verksamheterna som håller Öppet hus och som sedan firar veckan ut. De andra som du kan besöka under måndagen är: Vätterhem, fritidsgården och familjecentralen.

Biblioteket är inte stort sett till kvadratmeter – men rymmer stora planer och visioner.

– Nu är det äntligen invigning av biblioteket och vi firar vi hela veckan med allt från författarbesök, lunchlyrik till workshop och barnteater. Biblioteket är ett pilotprojekt med universell utformning och tillgänglighetsanpassningar i fokus. Målsättningen med universell utformning är att den ska vara anpassad utan att vara begränsande för någon eller märkas, säger Emma Rickardsson är projektledare i arbetet med det nya biblioteket, kultur- och fritidsförvaltningen.

Allt från färgval till möbler är anpassade efter riktlinjer särskilt framtagna för målgruppen, personer med fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Ett helt vanligt bibliotek men bättre helt enkelt. Norrahammars bibliotek kommer användas som bas för aktiviteter för just den målgruppen. Aktiviteter sker i samarbete och planering med civilsamhället.

Inte bara biblioteket

– Även miljön utanför biblioteket har skapats i samma anda. Torget är byggt så att biblioteksentrén är tillgänglig från alla håll, inte bara via en ramp, utan tre, varav en av dem har inbyggda värmeslingor så den är underhållsfri under årets kalla månader med snö och is. Under arbetet med utformningen av utomhusmiljön har vi haft dialog med organisationen Funktionsrätt för att inte missa något. Och precis som inne i biblioteket är möblerna beställda med en mer tillgänglig design, utan att vara annorlunda än vad som finns på andra torg, säger Maria Fransson, projektledare, tekniska kontoret.

För att göra satsningar av det här slaget har bidrag sökts och beviljats av Statens kulturråd. Anpassningar som planeras är bland annat, möjlighet att kunna skärma av med draperier för att kunna skapa ett sinnesrum. Här ska besökaren kunna få en extra upplevelse och kunna uppleva med fler sinnen.

Här hittar du hela programmet för invigningsveckan v.48