search
Sök
menu
Meny

Granbarkborren har vaknat – hjälp oss hitta angrepp

Nu har värmen kommit och med det har även granbarkborren vaknat från sin övervintring i marken. Barkborren orakade förra året mycket stora skador på granskog i Sverige och kommer göra det även i år. För att motverka detta kommer vi utföra sök och plock-metoden i Jönköpings kommuns skogar.

– Detta innebär att vi kommer göra punktinsatser där vi avverkar angripna granar så fort vi hittar dem, utan att vi förvarnar om det. Om det går transporterar vi snabbt bort stammen annars barkas den på plats för att begränsa spridning och förökning av barkborren. Om vi inte gör detta riskerar vi att förlora stora delar av de fina granskogar som kommunen äger, säger Joakim Frick, skogsförvaltare.

Kännetecken

Aktiva angrepp hittas ofta genom rödbrunt gnagmjöl vid stammens nedre del eller i barkspringor. Gröna barr på marken och också ett tecken. Träden ser i övrigt friska ut. Granar som däremot redan tappat barken eller som varit döda mer än en säsong kommer lämnas kvar i skogen. De innehåller inte längre några granbarkborrar. Däremot innehåller de en och annan naturlig fiende till granbarkborrarna.

Hjälp oss hitta angripna träd

Hittar du aktiva angrepp på träd i skogar som du vet ägs av kommunen så kontakta gärna oss så snart som möjligt. Det är viktigt att du har GPS-position på trädet och om möjligt markerar trädet med band eller liknande för att vi enklare ska hitta det.

Publicerad: 2019-05-21 09.24