Gratis mensskydd i flera av kommunens anläggningar

etikett

idrottshusets fasad.

Idrottshuset är en av alla kommunens anläggningar som snart har en mensskyddsautomat med gratis mensskydd.

Snart är gratis mensskydd ett lika naturligt inslag i de kommunala anläggningarnas toaletter som mens är i alla flickors liv.

Under hösten installeras 26 mensskyddsautomater med gratis mensskydd i flera av Jönköpings kommuns fritidsanläggningar. Detta som om ett steg i att skapa ett mer jämställt samhälle och bidra till allas rätt att verka på lika villkor.

– Vi börjar med automaterna på platser som är lite större och mer publika. Det är idrottsanläggningar, bad och flera av våra bibliotek och fritidsgårdar. Vi hoppas kunna fylla på med fler platser och automater snart, säger Anne Sundberg som är med och driver arbetet.

Temakväll mens och träning

För att uppmärksamma denna positiva förändring bjuder kultur- och fritidsförvaltningen in till en temakväll med mens och träning i fokus. Öppen för alla kommunens träningsaktiva och ledare.

– Om vi som kommun kan bidra med fria mensskydd på toaletterna i våra lokaler och på så sätt skapa förutsättningar för fler att känna sig trygga och delta i olika aktiviteter så är det en självklarhet att vi gör det, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör Jönköpings kommun.

Det finns också möjligt för föreningar att söka bidrag för att själva installera automater med mensskydd. Föreningar i Jönköpings kommun som redan sökt bidrag för att sätta upp egna mensskyddsautomater är: Bankeryds RK, LSSK, Hallby Fotboll, Ölmstads IS, Underground. De har sökt litet investeringsbidrag.