search
Sök
menu
Meny

Kommunen prisad för innovativ svensk matupphandling

LRF har nyligen utsett Jönköpings kommun till regionens bästa kommun för innovativ svensk matupphandling.

En korg fylld av grönsaker och frukt.

En prisbukett som ska ätas upp!

Priset delades ut under högtidliga former på LRF:s regionstämma i Kulturhuset Spira. Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Ilan De Basso och utbildningsförvaltningens kostchef Lina Ekeroth Sandqvist tog emot diplom och en aptitlig hälsobukett.

– Det känns förstås väldigt roligt att vårt långsiktiga och strategiska arbete med livsmedelsupphandling också uppmärksammas regionalt, säger Lina Ekeroth Sandqvist.

Utbildningsförvaltningen har sedan några år tillbaka arbetat med livsmedelsupphandling ställd mot svenska miljö- och djurskyddskrav. Baskraven tillgodoses alltid, spjutspetskraven ställs beroende på produkt och vad som finns på marknaden.

– Vi är mycket glada att vi sedan 2018 kan köpa så gott som enbart svenskt kött; 95% nötkött, 95% griskött, 100% kyckling och 100% blandfärs samt att all dryckesmjölk är svensk och kravmärkt, säger Lina.

LRF:s nominering:
Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun arbetat med att ställa höga miljö- och djurskyddskrav vid sin upphandling av livsmedel. Detta har resulterat att de under 2018 har serverat ca 90 % svenskt kött i sina offentliga kök.

Kommunen har en god dialog med LRFs kommungrupp i denna fråga vilket också tydligt märktes med anledning av sommarens torka. Bland annat motionerade Centerpartiet om att kommunen i sina menyer ska prioritera svenskt nötkött i större utsträckning.

Jönköpings kommun är också med i satsningen ”Vi tar ställning för svensk mat i Jönköpings län” tillsammans med ett antal andra regionala mataktörer. Där står bland annat: ”Vi som lagar maten behöver lyfta våra svenska råvaror mer, våra politiker måste fästa livsmedelsfrågan högst upp på agendan. Och att du som gäst eller konsument behöver fortsätta fråga var maten kommer ifrån. Låt sommarens torka bli en väckarklocka. Ta ställning för en trygg och växande råvaruproduktion. Tillsammans får vi Jönköpings län att växa.”

Därför anser vi att Jönköpings kommun är en god förebild på en kommun som strategiskt arbetat med upphandling av svenska råvaror

Publicerad: 2019-03-15 15.24