search
Sök
menu
Meny
Sök

Kommunen stänger webbverktyg efter granskning

Ekot/SR P4 har granskat 500 myndigheters webbplatser och webbverktyget Google Analytics. Jönköpings kommun är en av de myndigheter som granskats.

– Det är alltid bra att myndigheter granskas och kommunen ska inte bidra till att skicka personuppgifter vidare från människor som är inne och tar del av vår webbplats. Därför stängde vi ner Google Analytics igår, säger Annica Snäll, kommunikationschef i Jönköpings kommun.

Kommunen samlar inte in persondata för att sedan rapportera vad en unik invånare inom kommunen har fyllt i eller surfar på. Data används för att justera webbplatsen så att fler nås av mer träffsäker information.

Stängde verktyget

Jönköpings kommun har sedan tidigare sett att det verkade som att vårt webbsystem Sitevisions inställningar för anonymisering av IP-adresser inte följde Google Analytics inställningar helt. En uppdatering var planlagt till 2 mars om att spårning av IP-adresser inte ska ske. Denna uppdatering gjorde vi istället skyndsamt i går. Tyvärr så håller inte verktyget fortfarande vår nivå på sekretess för tillfället och därför stängde kommunen webbverktyget Google Analytics i går eftermiddag.

– Utan analysverktyg minskar kvaliteten på Jönköpings kommuns webb. Vi använder oss inte själva av personuppgifter från analysverktyget. Kommunen samlar endast data på en övergripande nivå för att kunna utläsa användarbeteenden i syfte att hjälpa besökarna att hitta rätt, säger Annica Snäll.

Inte brutit mot sekretess

Kommunen utreder nu om problemet kan avhjälpas eller om det finns andra webbverktyg med liknande funktioner.

– Jag kan konstatera att personuppgifter har hanterats på ett sätt vi inte avsett. Jag ser dock inte att vi brutit mot någon sekretess, varför vi inte kommer anmäla oss till IMY, säger Johan Isaksson, dataskyddsombud på Jönköpings kommun.

Här kan du läsa om och lyssna på granskningen. Länk till annan webbplats.

Jönköpings kommuns hantering av personuppgifter. Länk till annan webbplats.

Publicerad: