search
Sök
menu
Meny
Sök

Nu vårstädar vi kommunen!

Lastbil som tar upp sand.
etikett

Varje vår tar vi bort grus och sand som använts för att minska halkan på gator, gång- och cykelvägar under vintern. Vårsopningen 2022 startar vecka 12.

Det är många som fråga om detta och som längtar efter vårfina vägar och cykelbanor.

Vi kommer att smygstarta under vecka 12 med gång- och cykelvägar och försopning av huvudvägar för att sedan veckan därpå köra igång alla maskiner, om det inte händer något drastiskt med vädret, säger Fredrik Hulterskog som är produktionsledare på gatu- och parkavdelningen.

Hur lång tid tar det?

Vi räknar med att det tar ca. 8 veckor, beroende på väder. Är det för blött kan vi inte köra för då får vi inte med sanden, den blir för tung. Det är många mil gator och ca. 1500 ton sand vi tar upp så det tar tid.

Hur körs upptagningen?

Vi börjar i de centrala delarna, ofta kan vi dock bara kör där en stund på morgonen på grund av trafiken, så då fortsätter vi i ett bostadsområde under dagen. Sedan körs område för område. Gång- och cykelvägar körs även de område för område, för det är snabbaste sättet. Vi har tagit in extra resurser för att det ska gå snabbare.

Ska man göra något som fastighetsägare?

Om man har någon mur eller staket man är rädd om kan man sopa ut sanden en bit för att vi inte ska behöva gå så nära med borstarna.