Sportfiskarna i Jönköping vann årets naturvårdspris

etikett

Vättern med stenar i förgrunden.

Sportfiskarnas kontor i Jönköping jobbar med ungdomsverksamhet, olika fiskeaktiviteter, samt fiskevårdsåtgärder för stärkta fiskbestånd och friskare miljö i regionen runt Jönköping och Vättern.

Sportfiskarna i Jönköping skapar friluftsintresse för nästa generation. I söndags den 21 maj tog de emot Naturvårdspriset 2023 för sitt engagemang för våra unga kommuninvånare.

Under våren samlade vi in nomineringar och den 20 april beslutade stadsbyggnadsnämnden att Sportfiskarna i Jönköping är årets vinnare av Jönköpings kommuns naturvårdspris 2023, med motiveringen:

”Sportfiskarna i Jönköping finns ute på kommunens skolor och gör elever delaktiga i miljö- och fiskevård på ett praktiskt och engagerat sätt. De skapar friluftsintressen för nästa generation. På skolloven får elever en chans att närma sig naturen tillsammans med Sportfiskarna.”

– Det är jätteroligt att få ta emot det här priset, det visar att det vi gör syns och har betydelse. Att uppmärksammas såhär ger oss extra energi att jobba vidare med det vi gör – vi jobbar hela tiden med att utveckla verksamheten för att nå ännu fler barn, säger Hanna Eriksson, kontorschef och nationellt ungdomsansvarig hos Sportfiskarna i Jönköping.

Hanna startade upp sportfiskarnas kontor i Jönköping tillsammans med kollegan Mattias Larsson år 2018, och redan från början fanns en dröm om att växa och bli fler för att kunna bedriva mer verksamhet. Idag är de fem heltidsanställda och tre som jobbar deltid – framförallt inom Jönköpings kommun, men även inom hela Jönköpings län.

Det här är Sportfiskarna

Sportfiskarnas kontor i Jönköping jobbar med ungdomsverksamhet, olika fiskeaktiviteter, samt fiskevårdsåtgärder för stärkta fiskbestånd och friskare miljö i regionen runt Jönköping och Vättern. De finns bland annat ute i kommunens skolor och gör eleverna delaktiga i miljö- och fiskevård, på lektionstid och under fritidsverksamheten och skolloven.

– Just nu är vi mycket ute i skolklasser och planerar inför sommarlovet. Dessutom arbetar vi med flera projekt inom integration i prioriterade områden och anordnar bland annat fiske för enbart tjejer. Varje tisdag har vi prova-på-fiske i Munksjön för barn och unga, säger Hanna.

Tre personer varav en är vinnaren av Naturvårdspriset 2023.

Naturvårdspriset 2023 delades ut i Huskvarna Folkets Park under firandet av biologiska mångfaldens dag. Från vänster: Sandra Broström, kommunekolog, Hanna Eriksson, kontorschef och nationellt ungdomsansvarig hos Sportfiskarna i Jönköping och Ann-Marie Hedlund (L), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Naturvårdspriset i Jönköpings kommun

Naturvårdspriset tilldelas, sedan 1989, personer eller organisationer verksamma inom Jönköpings kommun, som genom sitt engagemang för den biologiska mångfalden gjort insatser av bestående värde för naturvården i kommunen.

Här kan du läsa mer och se tidigare vinnare av Naturvårdspriset

Här kan du läsa mer om Sportfiskarna i Jönköping Länk till annan webbplats.