search
Sök
menu
Meny
Sök

Ta fram vårjackan – ta vaccinet

Kvinna som får vaccinspruta i armen

Är du vaccinerad? Har du tagit tre doser? Om inte finns det många goda anledningar att göra det. Du skyddar dig själv och andra från att bli allvarligt sjuka och det blir lättare att resa.

Även om pandemin hamnat i skuggan av allt som händer i världen är den inte över och det är fortfarande avgörande att så många som möjligt vaccinerar sig. Vaccination ger ett mycket effektivt skydd mot allvarlig sjukdom och om du skulle bli smittad får du mildare symtom. Är du vaccinerad är det också mindre risk att du smittar andra.

Effektivt och långvarigt skydd

Tre doser vaccin räknas som grundvaccination för vuxna och ger ett mer effektivt och långvarigt skydd. Du som bara har fått två doser har efter ett halvår mycket begränsat skydd kvar. Även du som nyligen varit sjuk i covid-19 behöver ta tredje dosen vaccin för ett säkert skydd för framtiden.

Lättare att resa

De flesta länder kräver att du är vaccinerad för att få det covid-bevis som krävs för inresa. Om du inte har ett sådant behöver du ofta testa dig inför varje resa vilket både är dyrare och mer osäkert.

Så gör du för att vaccinera dig - 1177 Länk till annan webbplats.

Drop in-tider för vaccin - 1177 Länk till annan webbplats.

Publicerad: