search
Sök
menu
Meny
Sök

Ukrainska flyktingar väntas återigen till Västerhäll

etikett

Omkring 150 flyktingar väntas snart kunna flytta in i anläggningsboendet Västerhäll i Tenhult. Jönköpings kommun har kommit överens med Migrationsverket om ett avtal för boendet som gäller från 1 juni.

– Vi är glada att redan nu kunna ställa upp och ta emot de flyktingar som söker sig till oss, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.

När Migrationsverket tidigare i vår ändrade sin prognos för antalet flyktingar som skulle komma till Sverige bedömdes det inte längre finnas ett behov av evakueringsboenden i Jönköpings kommun. De flyktingar som redan flyttat in på Västerhäll fick plats på Migrationsverkets anläggningsboenden på andra platser i landet.

Västerhäll öppnar igen

1 juli träder en ny lag i kraft som ska fördela flyktingar jämnare över landet. Jönköpings kommun har preliminärt fått tilldelat att ta emot 403 flyktingar.

– De som kommer till oss nu i det första skedet kommer alla att bo på Västerhäll. När vi senare tar emot fler människor så kommer vi att kunna öppna fler boenden, säger Sofia Backéus, som samordnar mottagandet när det gäller ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun.

På senare tid har allt fler flyktingar, som under en period bott hemma hos privatpersoner, hört av sig till kommunen för att få hjälp med en ny bostad. Nu när avtalet med Migrationsverket är klart, och bland annat reglerar ersättningar till kommunen, kan Västerhäll öppna igen.

Migrationsverket uppskattar att det redan bor omkring 160 flyktingar från Ukraina i Jönköpings kommun, men främst i privatbostäder. Runt 50 av dessa är barn i skolåldern och undervisas i kommunens skolor.

Många vill hjälpa till

När Rysslands krig mot Ukraina bröt ut i slutet av februari i år kraftsamlade Jönköpings kommun och civilsamhället tillsammans för att skapa ett så gott flyktingmottagande som möjligt. Det var många som hörde av sig till kommunen om att de kunde hjälpa flyktingar med olika saker.

– Vi är väldigt tacksamma för det gensvar vi fick från civilsamhället och vi har nu en lång lista på personer som vi kommer kunna kontakta för att bidra med exempelvis sommaraktiviteter för barn eller liknande, säger Sofia Backéus.

Så kan du själv hjälpa flyktingar från Ukraina