För dig som är förmyndare
Här finns information för dig som är förmyndare.
Ett barn under 18 år är underårigt eller omyndigt. Den som är underårig saknar rättshandlingsförmåga och kan inte företräda sig själv utan behöver en ställföreträdare. Oftast har föräldrarna den funktionen.
Föräldrar företräder sina barn på två sätt:
- som vårdnadshavare; vilket innebär en rätt och skyldighet att ansvara för barnets personliga angelägenheter. Det betyder att man ser till att barnet får omvårdnad, trygghet och en god fostran.
- som förmyndare, vilket innebär en rätt och skyldighet att förvalta barnets egendom och företräda barnet i frågor som rör tillgångarna.
Skulle en av föräldrarna avlida är den andre föräldern vanligtvis ensam förmyndare och vårdnadshavare. Om den förälder som är i livet behöver hjälp kan tingsrätten utse en särskilt förordnad vårdnadshavare eller särskilt förordnad medförmyndare.
Om båda föräldrarna avlider utser tingsrätten en särskilt förordnad vårdnadshavare. Den särskilt förordnande vårdnadshavaren blir då också förmyndare om detta anses lämpligt. I annat fall kan en särskild förordnad medförmyndare utses.
Särskilt förordnad vårdnadshavare eller medförmyndare står under överförmyndarenhetens tillsyn på samma sätt som gode män och förvaltare.
Fri förvaltning
Huvudregeln är att om föräldrar är förmyndare så bestämmer de fritt över hur deras barns tillgångar ska användas eller placeras. Detta kallas fri förvaltning. Tillgångarna ska användas till barnets bästa och de ska placeras tryggt och ge skälig avkastning. Föräldrar förvaltar barnets pengar under skadeståndsansvar.
Kontrollerad förvaltning
Ibland är det överförmyndarenheten som kontrollerar barnets tillgångar. Detta kallas kontrollerad förvaltning och blir aktuellt till exempel:
- När barnets tillgångar överstiger åtta prisbasbelopp. Föräldrarna blir då redovisningsskyldiga till överförmyndarenheten.
- När barnet har fått utbetalning via arv, testamente, försäkring eller utbetalning från brottsoffermyndigheten eller skadestånd från myndighet som överstiger ett prisbasbelopp.
- När särskild överförmyndarkontroll har föreskrivits i gåvobrev eller testamente.
- När barnet äger fast egendom eller nyttjanderätt till fast egendom.
- När överförmyndarenheten har fått veta att tillgångarna förvaltas på ett olämpligt sätt och därför beslutar om skärpande föreskrifter.
Ospärrade konton
Huvudregeln är att barnets konton ska vara ospärrade. Detta gäller även om barnet har tillgångar över åtta prisbasbelopp. De flesta föräldrar kan därför ta ut pengar från barnets konto utan överförmyndarenhetens samtycke. Det är viktigt att komma ihåg att det är barnets bästa och barnets behov som är avgörande för hur pengarna ska användas och placeras. Trots att barnet har
tillgångar har föräldrarna fortfarande ansvaret för barnets försörjning.
Föräldrars underhållsskyldighet
Föräldrar har en lagstadgad underhållsskyldighet gentemot sina barn. Det innebär att föräldrar är skyldiga att betala för barnens mat, kläder och uppehälle. Man ska visserligen ta hänsyn till barnets egna inkomster vilket betyder att barnet i vissa situationer kan få bidra till sin försörjning, t.ex.
betala sin del av hyran i den mån föräldrarnas inkomster inte bedöms vara tillräckliga. Barnet är aldrig försörjningsskyldigt för sina föräldrar eller syskon.
Gåvoförbud
Vare sig det råder fri förvaltning eller kontrollerad förvaltning har föräldrar aldrig rätt att ge bort barnets egendom. Det kan inte heller ske genom samtycke från överförmyndarenheten. Undantag görs för personliga presenter, dvs. julklappar och födelsedagspresenter som inte står i
missförhållande till barnets ekonomi.
Med överförmyndarenhetens samtycke kan barnets inkomster användas till understöd åt anhöriga. Ett sådant samtycke ges dock mycket restriktivt.
Utlåning av underårigs medel
Underårig som ska driva näringsverksamhet
Försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt
Köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt
Bouppteckning, bodelning och arvskifte
KONTAKT
Mellan den 18 december och den 8 januari har överförmyndarenheten minskad bemanning. Under denna tid kan det vara svårare att nå oss. Tänk därför på att vara ute i god tid med era ärenden.
Överförmyndarenheten
E-post: overformyndarenheten@jonkoping.se
Telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)
Telefontid
Måndag, onsdag–fredag 10–11.30
Tisdag 13–14.30
Besöksadress efter bokning:
Kaserngatan 12, A6, Jönköping
Postadress:
Överförmyndarenheten
551 89 Jönköping
På Kaserngatan 12 finns en brevlåda om receptionen inte är öppen.
Vi samarbetar med Mullsjö kommun och Habo kommun.
Senast granskad/publicerad: