Anhörig till person med funktionsnedsättning eller sjukdom
Här finns information till dig som hjälper eller stöttar någon i din närhet som har en funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom.
Har du någon i din närhet som har ett funktionshinder eller en sjukdom? Stödjer och hjälper du någon i din närhet som har nedsatta förmågor eller är långvarigt sjuk?
Stöd till dig som är anhörig
Att stötta någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kan kännas naturligt och positivt men det kan också kännas svårt. Man kan känna oro, förtvivlan eller brottas med dåligt samvete och tycka att man inte räcker till. Det kan vara lätt att glömma bort sig själv.
Att veta att den närstående erbjuds en insats byggd på faktiska behov och önskemål, samt att insatsen utförs av kompetent personal med ett hälsofrämjande förhållningssätt känns för många anhöriga som det bästa stödet som kan ges.
Det erbjuds även stöd till dig som är anhörig.
Vem är anhörig?
En anhörig i detta sammanhang är en person, oavsett ålder, som hjälper eller stödjer någon som är långvarigt sjuk eller som har en funktionsnedsättning. Det kan vara en familjemedlem, släkting, granne men även en vän.
Barn och unga anhöriga
Är du under 18 år och stöttar eller hjälper någon i din närhet? Finns det någon du är orolig för? Det kan vara ett syskon, en förälder, en kompis eller någon annan som är sjuk eller har en funktionsnedsättning.
Det är inte ovanligt att i så fall känna ett stort ansvar, få svårt att koncentrera sig, känna sig mindre viktig eller ensam. Det kan vara skönt att få prata med någon utanför sin familj eller kanske möta andra i liknande situation. Det är viktigt att du som barn eller ungdom känner dig sedd, delaktig och får uppmärksamhet för din egen skull.
Vad kan anhörigstöd vara?
Stöd till anhöriga kan delas in i direkt och indirekt stöd. Det indirekta stödet är de biståndsbedömda insatser den närstående kan beviljas av kommunens handläggare, exempelvis:
- trygghetslarm
- korttidsplats
- dagligverksamhet
- ledsagning
- kontaktperson
- grupp- eller serviceboende
- hemtjänst
- boendestöd
- personlig assistans
Det direkta stödet är det som vänder sig direkt till dig som anhörig exempelvis:
- information eller vägledning
- enskilda samtal
- anhöriggrupper eller självhjälpsgrupper
- aktiviteter för att må bra
Alla medarbetare inom socialtjänsten har ansvar för att ha ett gott anhörigperspektiv. Att ha ett anhörigperspektiv innebär att medarbetare ska uppmärksamma anhöriga och bemöta dem på ett respektfullt sätt, och samarbeta med dem. Det finns även medarbetare med extra kunskap om stöd till anhöriga, anhörigombud och barnrättsombud.
Enskilda samtal
Anhöriggrupper
Stöd till barn och unga
Aktiviteter för att må bra
KONTAKT
Senast granskad/publicerad: