search
Sök
menu
Meny

Virtuell cykeltur med j-Dome

En man som cyklar med en stor bildskärm framför sig.

Nu får de äldre i Jönköpings kommun testa att cykla runt i hela världen och uppleva gamla minnen genom j-Dome BikeAround.

J-Dome Bike Around är en träningscykel som är kopplad till en dator, som i sin tur är kopplad till en projektor som projicerar bilder från Google Street View på en stor skärm som omsluter betraktaren.

Under sex månader pågår ett projekt i Jönköpings kommun för att testa och utvärdera om det är ett hjälpmedel som kan bidra till att öka välbefinnandet för demensdrabbade och personer med kognitiva svårigheter.

Stimulera till kommunikation

Aktiviteten används för attt stimulera till kommunikation (talad eller annan). Med cyklen kan betraktaren bege sig ut i vida världen och även resa tillbaka i tiden för att uppleva gamla minnen. Under resan småpratar en arbetsterapeut med hen om de platser de besöker.

Tre boenden testar utrustningen under projektet; Ekåsens äldreboende, Kärrhökens äldreboende och innan årsskiftet flyttas den till Bruksgatans äldreboeden. En utvärdering är gjord och i april 2017 tas beslut om att fortsätta hyra eller köpa in.

En del i projektet välfärdsteknik

j-Dome är ett delprojekt bland flera inom området välfärdsteknik.