search
Sök
menu
Meny

Solgårdens äldreboende

Entré till Solgårdens äldreboende.

Solgården är centralt beläget i Lekeryd ca en mil från Huskvarna. Du når oss lätt med både bil och buss, då buss nr 123 och 124 stannar strax utanför.

Trygghet och delaktighet

Vi arbetar efter ett salutogent synsätt. Det innebär att vi ser till det friska och de möjligheter och resurser som finns hos varje person. Det du kan och vill göra själv ska du också göra själv.  Målet är att du ska ha en meningsfull dag så att du får leva ett värdigt liv och få känna välbefinnande. All omsorg utformas efter den boendes behov, önskningar och förutsättningar.

Personalen träffas regelbundet i team, alla med sin specifika kunskap som medverkar till en helhetsbild av den boende. Utgångspunkten är den nationella värdegrunden som lägger stor vikt vid att du som bor på Solgårdens äldreboende ska uppleva trygghet, delaktighet och meningsfullhet.

Fritid och meningsfullhet

Att du ska få uppleva en meningsfull tillvaro utifrån dina egna intressen är viktigt. Tillsammans med kontaktpersonen skapas möjligheter för egentid, t.ex. utflykter och aktiviteter som du själv önskar.

På Solgårdens äldreboende anordnas regelbundna aktiviteter exempelvis gymnastik, utflykter, musik, sång, andakt, boule, bingo. Större högtider firas gemensamt.

Brukarinflytande

För att ni som hyresgäster ska kunna ha inflytande på det som händer på boendet ska en dialog föras med er. Då träffas personal och hyresgäster för att samtala och samråda kring hur bland annat verksamheten bedrivs, vilken mat som serveras, vilka aktiviteter och utflykter som önskas med mera. Era behov och intressen ska tas tillvara.

På Solgårdens äldreboende finns en brukarstyrelse med representanter från de boende, personal och enhetschef.

Restaurangen

På Solgårdens äldreboende finns det en restaurang dit du är välkommen att äta lunch. Du behöver inte boka plats innan, utan det går bra att komma direkt till restaurangen. Lunchen kostar 89 kr för allmänheten och 57 kr för pensionärer.

Information om boendet

Fakta

Kommentar

Antal lägenheter

23 lägenheter varav en används som korttidsboende.

Tv-licens

Ingår

Hushållsel

Eget el-abonnemang behövs ej, dock redovisas elkostnad separat i hyresavin.

Internet

Ingår inte. Teckna eget abonnemang.

Folkbokföring

Vi rekommenderar att du folkbokför dig på Tolarpsvägen 2, Lekeryd.

Möbler

Alla lägenheter är möblerade med höj- och sänkbar säng. Det finns kökspentry med kyl samt uttag för t.ex. kaffebryggare. Övriga möbler har man med sig själv.

Förråd

Till varje lägenhet finns ett källarförråd. Förråden är märkta med lägenhetsnummer. Du ansvarar själv för låsningen av förrådsdörren.

Hyresvärd

Hyreskontrakt skrivs av tekniska kontoret (Jönköpings kommun) som också fastställer hyran. Det är också dit man hör av sig gällande hyresfrågor.

Måltider

Huvudmåltider är frukost, lunch och middag. Maten lagas i kommunens egna kök. Kaffe och mellanmål serveras mellan måltiderna eller efter eget önskemål. Vi tror att hembakat smakar bäst, så därför bakar vi vårt kaffebröd själva här på Solgården.

Restaurang

Finns.

Besöksparkering

Finns i anslutning till boendet.

Gästsäng eller gästrum

Finns inte.


Inflyttningstips

Du möblerar din lägenhet som du tycker är trivsamt.

 • Möbler (säng finns)
 • Gardiner och gardinstänger
 • Lampor: kökspentry har jordat uttag resterande lägenhet har ojordade uttag.
 • Sängkläder (istoppstäcken, flera kuddar, filt, flera påslakan, flera underlakan, flera örngott, sängöverkast)
 • Handdukar (några badlakan samt flera mindre handukar)
 • Husgeråd efter behov
 • Övrig inredning

Viktigt att tänka på

 • Adressändring
 • Du har själv ansvar för din ekonomi och för de pengar och värdesaker som du förvarar i lägenheten. Om du själv inte kan sköta det praktiska kring ekonomin har du möjlighet att ansöka om god man hos Överförmyndarnämnden i Jönköpings kommun.
 • Om du har stora omsorgsbehov kan vi ibland föreslå vissa förändringar av t.ex. möblering för att kvalitetssäkra att du får en säker och trygg omsorg. Det är ditt hem och vi samråder alltid med dig om hur du vill ha det innan förändringar eller anpassningar görs.
 • Det är önskvärt att anhöriga eller andra närstående följer med vid planerade läkar- eller tandläkarbesök.

Övergripande information om att bo på äldreboende och om äldreomsorgens värdegrund hittar du under rubriken Äldreboende.

Emma Karlsson
Enhetschef
Tolarpsvägen 2 B
561 95 Lekeryd
Tfn 036-10 70 73

Äldreboendet
Tfn 036-10 39 88
Personal
Tfn 036-10 39 99