Ansökan och beslut om insats och stöd till äldre
Här får du information om stöd och insatser för äldre att söka samt om utredning, bedömning och beslut på din ansökan.
Inriktningen för kommunens äldreomsorg är att du som är äldre ska kunna bo kvar i ditt hem så länge som möjligt. En förutsättning för detta är att du och dina anhöriga får det stöd och den service ni behöver utifrån gällande lagstiftning och rättspraxis.
Bistånd till äldre kan bland annat gälla någon form av stöd i hemmet, lägenhet på särskilt boende (äldreboende) eller stöd till anhörigvårdare. Det är dina individuella behov som avgör vilken hjälp du kan få. Biståndshandläggare kan lämna information om vilka insatser kommunen har att erbjuda och hur du ansöker om dessa. Exempel på insatser kommunen kan erbjuda är hemtjänst, dagverksamhet, särskilt boende (äldreboende) och trygghetslarm.
Socialtjänstens arbete med vård och omsorg präglas av tre viktiga principer: trygghet, självbestämmande och integritet. Biståndsbesluten fattas enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Ansökan och handläggning av ärende
Ansökan kan göras skriftligt eller muntligt och ansökningarna behandlas under kontorstid. När du ansökt om insats genomförs en utredning där dina behov utreds och bedöms av en biståndshandläggare. Utifrån din situation och dina behov beslutar biståndshandläggaren vilken insats du kan beviljas.
Handläggningstiden av ett ärende kan variera utifrån inflödet av ansökningar. När ett beslut har fattats får du beslutet skickat till dig. Vid ett avslagsbeslut skickas utredningen till dig och du har möjlighet att inkomma med synpunkter på det som står i din utredning.
Förändrade behov
Om dina behov förändras och du behöver utöka eller minska de insatser du har beviljats kontaktar du din biståndshandläggare. Telefonnumret till biståndshandläggarna står på ditt beslut. Du kan också kontakta din biståndshandläggare via kommunens kontaktcenter på telefon 036-10 50 00.
Du kan överklaga beslutet om du inte är nöjd
Om du inte är nöjd med beslutet du har fått skickar du en skriftlig överklagan till socialförvaltningen.
- Använd överklagansblanketten som skickas tillsammans med ditt beslut eller skriv överklagan på ett vanligt papper. Glöm inte skriv med ditt namn och personnummer.
- Skriv vilket beslut det gäller, vad du vill ha ändrat och varför.
- Du eller din legala företrädare undertecknar överklagan.
- Överklagan ska ha kommit till socialförvaltningen senast tre veckor från den dag du fick ditt beslut.
Biståndshandläggare kan hjälpa dig med din överklagan.
Skicka överklagan till:
Jönköpings kommun
Socialförvaltningen
551 89 Jönköping
Stöd och insatser för äldre
Om du vill ansöka via en blankett hör du av dig till kontaktcenter, telefon 036-10 50 00.
Senast granskad/publicerad: