Målet med en utredning inom barn- och ungdomsverksamheterna är att tillsammans med barnet och föräldrarna komma överens om vad som är bäst för barnet eller ungdomen.
I början av utredningen gör man en utredningsplan där barnet och föräldrarna är delaktiga. I utredningsplanen beskriver man hur utredningen ska göras och vem man ska prata med.
Socialsekreteraren träffar barnet och föräldrarna både var för sig och tillsammans.
Socialsekreteraren pratar med personal på förskola/skola för att få veta hur barnet har det där. Det kan också finnas andra viktiga personer runt barnet och familjen som socialtjänsten kontaktar.
Den eller de personer som är vårdnadshavare och barnet/ungdomen får veta varför en utredning har påbörjats, hur den ska gå till och vilka som kommer att kontaktas.
Vårdnadshavare och barn ska också få ta del av utredningen innan socialtjänsten fattar beslut.
Vårdnadshavare och barn över 15 år har som regel rätt att läsa allt som är skrivet om barnet. Ingen annan få ta del av informationen.
Utredningen kan leda till olika bedömningar och beslut:
Om socialtjänsten efter en utredning kommer fram till att barnet och/eller föräldrarna behöver stöd gör man en planering för hur stödet ska se ut.
Stödet kan ges av familjebehandling, ungdomsbehandling, kontaktperson eller kontaktfamilj m.fl. (se Barn- och ungdomskontor). Om barnet av olika anledningar inte kan bo hemma under kortare eller längre period kan stöd ges i familjehem eller på institution - barnet omhändertas, antingen i överenskommelse mellan barnets vårdnadshavare och socialtjänst eller enligt LVU (se ovan Vad händer efter utredningen?).
Beslut från socialtjänsten kan överklagas om barnet och föräldrarna inte är nöjda. Ett beslut måste överklagas senast tre veckor efter det att man fått besked om beslutet. Om man är missnöjd kan man även vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i Jönköping som ansvarar för detta.