Anknytning, samspel och kommunikation till barn och tonåringar
Här finns information kring anknytning för barn, hur det påverkar barnets utveckling och råd för hur du som förälder kan vårda barnets anknytningsrelationer.
Den tidiga anknytningen betyder mycket för barnets utveckling. Redan under graviditeten reagerar barnet på ljud, röster och rörelser. Men anknytningen mellan barn och förälder fortsätter och påverkas genom hela livet.
Som nybliven förälder är du lyhörd och nyfiken inför barnets signaler. Samspelet mellan er växer med tiden - både barn och vuxna lär sig av varandra.
Anknytningsrelationen har en speciell roll och innebörd - den är inte flyktig som många andra relationer, utan bygger på den djupa känsla av samhörighet som skapas över tid. Anknytningen utvecklas i det lilla barnets vardagsliv till ett fåtal personer - de som finns närmast barnet, och som tar hand om och skyddar det. Ju äldre barnet blir, desto mer utvecklas kretsen, till att även omfatta andra personer nära barnet.
0-5 år
Relationen till barnet startar redan före födseln. Under de sista månaderna av graviditeten kan barnet uppfatta ljud, som sång och röster från mamman och andra nära henne.
Föräldrarnas tankar och reflektioner inför föräldraskapet är också en del av anknytningen. Och vad de själva har med sig från sin egen barndom och uppväxt.
Anknytning och samspel 0-1 år
Anknytning och samspel 1-5 år
Boktips, anknytning 0-5 år
6-12 år
Det sociala samspelet är en viktig faktor i barnets utveckling. Barnet tar in och bearbetar reaktioner från omgivningen. Allt eftersom barnet växer kommunicerar det med allt fler omkring sig.
Ditt barns självkänsla stärks när du lyssnar
Som förälder behöver du bekräfta ditt barn genom att lyssna. Vad är det ditt barn uttrycker? Vilka tankar, funderingar och frågor har barnet? Genom att lyssna aktivt visar du att barnet är betydelsefullt, och därmed stärks barnets självkänsla.
Barnets utveckling, 6-12 år
Barnets utveckling sker i många och mångfacetterade faser. Som förälder kan du ha hjälp av att veta vad som är vanliga steg i utvecklingen, och hur de yttrar sig. Här är några exempel:
- 6-årsåldern är ofta en ganska turbulent tid. Barnet lär sig mycket, är kanske mer rastlöst och vetgirigt än tidigare.
- I 7-8-årsåldern är många barn lite lugnare. Pratstunder tillsammans i familjen uppskattas, och att du berömmer och uppmuntrar ditt barn.
- 9-åringen är ofta lite inåtvänd och börjar fundera över sin identitet, och över stora frågor i tillvaron.
- 10-12-årsåldern är en period av förpubertet. Barnet passerar ett gränsland inför tonårstiden, och lämnar på sätt och vis barndomen, i olika steg. De behöver både lite mer handlingsutrymme, och lite mer ansvar.
Mycket mer om barns utveckling kan du läsa via länkarna här på sidan.
13-18 år
Tonåren är en tid med stora förändringar och tvära kast. Ifrågasättande, fixering vid utseende (det egna och andras), intressen som kommer och går - allt är en del i tonåringens utveckling.
Som förälder kan du särskilt tänka på att fortsätta lyssna på ditt barn. Försök tillbringa lite tid tillsammans, så att tonåringen känner att du finns där, när det behövs.
När tonåringen börjar bli vuxen ökar avståndet mellan er, helt naturligt. Kanske tappar ni rent av vardagskontakten. På längre sikt kan anknytningen skadas av det, om ditt barn inte känner tillit. Men anknytningen kan också förbättras igen.
Att fundera på
Även tonåringar anknyter till någon. Det kan vara en annan vuxen i familjens närhet, en ny bekantskap eller någon av kompisarna. Vem vill du att din tonåring ska anknyta till?
Relationen förändras, men är fortsatt unik
Relationen mellan barn och förälder fortsätter, förändras och utvecklas under hela livet. Även om du värnar om relationen kan den få sina törnar emellanåt. Men ni kommer alltid att ha en unik relation.
Boktips, om relationen till din tonåring
Boktips, allmänt om relationen barn - förälder
Senast granskad/publicerad: