Att hantera konflikter med ditt barn
Här får du som förälder råd om hur du kan hantera konflikter mellan dig och ditt barn. Här finns boktips och kontaktuppgifter för dig som behöver extra stöd.
Att vara förälder innebär mycket. En av de svårare delarna är kanske att säga nej, och att göra det på ett sätt som barnet förstår. Att vara en bra förälder innebär också att göra barnets besviket ibland. Barnet behöver lära sig vilket handlingsutrymme det har, utifrån ålder och mognad.
Bild från Rädda Barnens handbok "Tryggt föräldraskap"
Lagom nivå av förväntningar
Vilka förväntningar har du på ditt barn? Har du funderat på att de kanske är för höga? Barn behöver känna att de lyckas, mer än de misslyckas. Om vi som vuxna avstår från tjat, och istället förstärker det som är positivt så är mycket vunnet.
Du kan också fundera över era rutiner. Barn älskar rutiner - de skapar en trygg grund, och är ett stöd i barnets förståelse av vad de förväntas göra. Prata gärna om morgon- eller kvällsrutiner, och lyssna på vad barnet vill. Kanske kan ni hitta en mysig kvällsvana som barnet tycker om? Kanske kan morgnarna fungera smidigare med någon liten ändring i rutinerna?
När konflikten är ett faktum
Ibland blir det ändå bråk i familjen, kanske för att stress eller trötthet minskar tålamodsreserven. Det allra viktigaste för dig som förälder är att behålla ditt lugn.
- Försök andas lugnt och prata utan att höja rösten. Om det är svårt så gå därifrån en stund.
- När du lyckas hålla dig lugn lär du ditt barn att konflikter kan hanteras, att man kan sätta ord på känslor,
- Lyssna på barnet, och försök förstå barnets tankar. Att tjata eller säga emot är ingen idé, medan bråket pågår.
- Avledning kan också vara effektivt - att försöka bryta upp situationen genom att prata om något annat, kanske något som ni bestämt att göra.
- Om du tappat humöret och ångrar dig, tveka inte att säga förlåt!
Reflektioner mellan bråken
För att undvika onödiga konflikter kan du fundera på
- vad är det som startar bråket?
- hur agerar du när det blir bråk?
- hur agerar du efter bråket?
Positiva uppmaningar kan ersätta tjat
Barn gör så gott de kan. Om de inte gör som du säger, så kan det bero på att situationen helt enkelt inte är begriplig för dem.
"Mer uppmuntran är bästa metoden för att slippa tjata". Så skriver författaren Martin Forster i sin bok "Fem gånger mer kärlek". När det blir bråk kan du använda olika strategier, och lära dig hur och när. Att ge barnet mindre uppmärksamhet under bråket, att använda beskrivande uppmuntran, avledning osv. är användbara strategier.
Positiva uppmaningar fungerar även för större barn och tonåringar. Sluta inte uppmuntra ditt barn när hen blir äldre.
Beröm ditt barns ansträngningar
Det är lätt hänt att berömma ett bra resultat, men egentligen är det ansträngningen som ska uppmuntras. Försök vara konkret när du ger beröm - det visar att du verkligen sett, hört och förstått barnets utmaning.
Att välja och fullfölja strider
Under perioder kan det vara väldigt många vardagliga saker som barn och föräldrar inte är överens om. Men det gäller för dig som förälder att välja dina krig. När du väl valt, så fullfölj dem, och ge inte efter.
Källor: Martin Forster, Fem gånger mer kärlek.
Rädda Barnens handbok Tryggt föräldraskap.
Tips för att minska antalet konflikter
Här kan du får rådgivning, hjälp och stöd
Boktips, om konflikter
Senast granskad/publicerad: