Könsidentitet, sexualitet

Här får du som förälder råd om hur du kan hjälpa din tonåring att närma sig sin sexualitet på ett sunt sätt och några viktiga ämnen att ta upp kring sexualitet.

Om du har en öppen relation med din tonåring kan ni kanske prata om sexualitet utan svårigheter. Om ni har lite mer distans och inte brukar prata om allt, så kan det underlätta att utgå från något ni läst, sett eller hört, och prata om hur båda tänker kring det. På det sättet kan ni få en bild av varandras synsätt.

Begreppet könsidentitet handlar om vad en person själv känner sig som och hur personen identifierar sig själv. Vet du hur din tonåring känner sig?

Kränkningar och övergrepp av olika slag nämns så ofta idag i samhället – i media, i skolan, bland kompisar – att vi kanske riskerar att avdramatisera fenomenet i sig. Var går gränsen för vad som är en kränkning eller ett övergrepp? Språkjargongen bland ungdomar kan ibland verka rå för vuxna. Är det kränkningar de utsätter varandra för? Din tonåring kanske får nakenbilder i sin mobil, från någon som ger sig ut för att vara en helt annan. Är det en kränkning?

Prata med din tonåring, visa att du bryr dig

Som förälder behöver du prata tillräckligt mycket med din tonåring för att hen ska känna att du finns där och stöttar om något händer, eller om hen är orolig för att en kompis blir utsatt. Prata om ordet nej - att ett nej är ett nej.

Du kan inte kontrollera allt din tonåring gör. Försök istället bevara en öppen relation, och visa att du är engagerad och bryr dig om. Då är chansen större att din tonåring kommer till dig när hen behöver.