En uppkopplad vardag, skärmtid
Barn- och skolläkare Maria Lindh delar med sig av tips kring skärmtid.
Här finns information och råd kring skärmtid, nätvanor, datorspel och hur du som förälder kan skapa balans mellan skärmtid och andra aktiviteter för ditt barn.

Ny statistik från Internetstiftelsen visar att hälften av alla 4-5-åringar i Sverige använder surfplatta varje dag. För 2-3-åringar är det 35 %. Lite äldre barn och unga är generellt sett uppkopplade dygnet runt. Ofta med mobilen påslagen intill sängen på natten.
Vad gör det med barnen? Hur påverkar det deras hälsa, förmåga till koncentration och deras allmänna välbefinnande? Som förälder kan du göra mycket:
- försök skapa balans mellan skärmtid och andra aktiviteter (gemensamma sociala kontakter, lite motion och fysisk aktivitet. Ge barnen förslag och alternativ). Balansen har betydelse för ditt barns hälsa och välmående.
- prata med ditt barn om nätet, och skaffa dig lite mer kunskap. Fråga hur ditt barn kommunicerar på nätet och med vilka. Låt barnen lära dig.
Tidigare kunde många situationer med kränkningar i skolan hanteras direkt i korridorer och på skolgårdar, när lärare och andra vuxna såg vad som inträffade. Numera är det oftare kompisar som ser och kan säga ifrån, eftersom vardagskommunikationen till stor del sker via nätet och inte är synlig för vuxenvärlden.
Hur ser din egen skärmtid ut?
Fundera över din egen skärmtid, som förälder. Vilka signaler ger du till ditt barn, om vad som är ok och inte. Hur är det i er familj? Vilka tillfällen är mobilfria?
Vad säger forskningen?
Forskarna är inte överens om hur skärmtid, mediavanor och blått ljus från skärmar påverkar barn och unga. På sidan "Debatten pågår" har vi samlat några exempel från olika forskare.
Storspelare eller problemspelare?
Läs mer om barn och unga på nätet
Tonåringars nätvanor i Jönköpings kommun
Svenskarna och internet, om skärmtid
Senast granskad/publicerad: