search
Sök
menu
Meny
Sök

Debatten pågår, kring uppkoppling och skärmtid

Här ger vi några exempel på aktuell forskning, och olika teorier kring hur skärmtid och uppkoppling påverkar oss.

Elza Dunkels forskar om bland annat nätkulturer. Hon skriver i sin forskningsblogg: "Utifrån min forskning ser jag ännu en risk. De har visat sig, föga förvånande, att nätvana barn har lättare att hantera risker än barn som inte använder nätet så mycket. De har lättare att larma om nåt inträffar och de har lättare att skaka av sig det som hänt och ta det mindre personligt, vilket styr hur de påverkas av det som hänt. Det betyder att begränsningar som mobiltelefonförbud i skolan kan innebära att fler unga blir mer utsatta på nätet."

Hugo Lagercrantz är barnläkare och professor vid Karolinska institutet. Han har bl.a. forskat kring hur barns hjärnor utvecklas. Han rekommenderar att barn under 2 år inte ska använda skärmar över huvud taget - tv, platta eller mobil.

Vetenskapens värld sände i april 2018 ett program om psykisk ohälsa bland unga, och ifall det finns en koppling till mobilanvändande, och i så fall hur. Flera forskare uttalar sig utifrån olika övertygelser och infallsvinklar. 

Strålskyddsstiftelsen har i en artikel med barnläkaren Åsa Victorin tagit upp frågan om hur skärmar påverkar barns hjärna, och den empatiska förmågan.

Se webblänkar och boktips, för att läsa vidare.

Boktips, om skärmtid hos barn och unga

  • Hugo Lagercrantz. "Små barn och skärmar: Barn 0-6 år - information till föräldrar". Gothia Fortbildning AB, 2017
  • Björn Solfors. "Skärmtid : familjens guide till den digitala vardagen". Harper Collins Nordic, 2016
  • Anders Hansen. Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Bonnier fakta, 2019