search
Sök
menu
Meny

Hon vill göra skillnad för flyktingbarnen

Som god man ser Mari Larsson till att barnet får den hjälp det behöver.

Oron runt om i världen för med sig en ökad flyktingström till Sverige. Några av de som flyr undan krig och förtryck är barn och ungdomar som kommer hit utan föräldrar. För dem blir ofta en god man ett värdefullt stöd i det nya landet. Mari Larsson blev god man för tre år sedan, något hon inte ångrar.

– För mig handlar det här uppdraget om att kunna ge lite stadga och trygghet åt ett barn. Hur tokigt och tossigt det än är så kan de ringa till mig, så löser vi det tillsammans. En god man ska vara en trygg punkt som inte är en myndighet, utan en extravuxen som man kan tala med vad det än handlar om.

Både röst och kroppspråk vittnar om ett stort engagemang och det går inte att ta miste på att uppdraget som god man ger Mari Larsson mycket på ett personligt plan. Allt började när hennes fyra egna barn flyttat ut och hon såg en annons i om gode män. Hon anmälde sitt intresse till kommunen och bestämde sig så småningom att prova på att bli god man åt en 16-årig pojke från Afghanistan. Idag, tre år senare, har hon hunnit ta hand om ytterligare sju tonårspojkar från Syrien, Marocko och Somalia.

Rätt stöd

Just nu är Mari god man åt en pojke och det är hennes uppgift att se till att han får det stöd han är i behov av.

– Mitt ansvar är att se till att barnen får den hjälp de behöver för att må bra. Jag följer inte med till tandläkaren eller går och köper kläder, det gör personalen på boendet. Däremot har jag ansvar för att det blir gjort. Jag hjälper till med alla myndighetskontakter, säkerställer att boendet är rätt och att skolgången fungerar som den ska.

– Man behöver inte göra det, men jag kan gå på fotboll och ta med mig något av barnen. En av grabbarna håller på med kickboxning och honom följde jag med till träningen första gången. Det är egentligen inte mitt ansvar, men jag kände att jag ville det. När man som tonåring kommer till ett nytt land och inte kan språket är det inte så lätt att presentera sig och komma in i en ny grupp, därför följde jag med. Nu åker han till träningen själv två gånger i veckan, berättar Mari.

God man på ledig tid

På dagarna arbetar Mari som larminstallatör och uppdragen som god man är något hon får använda sin lediga tid till.

– Ibland är det mer att göra, ibland mindre. Man får inte glömma att barnen är individer med olika behov och man ska också vara beredd på att det inte alltid är problemfritt. Ett barn som får avslag på sin asylansökan är i en svår och jobbig situation och som god man tar det på en, det ska man vara beredd på, säger Mari. Hon tror att det är viktigt att en god mans personliga engagemang varken är för stort eller för litet.

När är det jobbigt som god man?

– Det har hänt att jag inte kommit överens med boendet och inte köpt socialtjänstens förslag till lösningar. Då kan man få stångas lite. Men jag gör ju det hela tiden för barnens skull. Det är deras bästa jag måste ha för ögonen. Det är helt enkelt mitt ansvar att utmana myndigheterna till fördel för barnen.

När är det som bäst?

– Igår fick jag ett samtal från en pojke jag varit god man för.  Han har nyss fyllt 18 år och berättade att hans mamma nu kommit hit, att han fått ett eget boende och att hans mamma nu ville träffa mig, eftersom jag hade fungerat som en ”svensk mamma” för honom. Jag tror att hon gärna vill se vem jag är och det ska bli jätteroligt att träffas. I sådana lägen känns det riktigt gott i hjärtat.

FAKTA: Asylsökande barn

Barnen kommer från krigsdrabbade länder runt om i världen. När de kommer till Sverige får de bostad i något av kommunens HVB-hem, Frälsningsarméns boende Vårsol eller i ett familjehem. Ensamkommande barn under 18 år har en god man. Om barnet beviljas uppehållstillstånd innan 18-årsdagen utser tingsrätten en särskild förordnad vårdnadshavare. När barnet fyller 18 år tar socialtjänsten över ansvaret, som sträcker sig fram till 21-årsdagen. Ensamkommande ungdomar, över 18 år, som beviljats uppehållstillstånd bor vanligtvis i egna lägenheter som socialtjänsten tillhandahåller.

Artikeln har tidigare varit publicerad i hushållstidningen Vårt Jönköping hösten 2014.

Annan hjälp

Att vara god man är ett av de uppdrag du kan ha för att hjälpa de ensamkommande, men det finns annat du kan göra. På sidan "Hjälp de ensamkommande" finns mer information för dig som undrar hur just du kan hjälpa till.

Kontakt

Kontaktcenter
Tfn 036-10 50 00