search
Sök
menu
Meny
Sök

Så kan du hjälpa till i mottagandet av nyanlända i Jönköping

Många vill bidra och hjälpa nyanlända på olika sätt. Därför har vi samlat information om hur du på olika sätt kan bidra. Fadderverksamhet är vårt nyaste projekt. Tack för att du vill hjälpa till.

Bli fadder

Många ungdomar som kommit till Sverige p.g.a. krig och oroligheter har kommit utan sin familj. Flera av dessa ungdomar har nu fått uppehållstillstånd och ska börja sin resa på riktigt in i det svenska samhället.

Där vill vi hjälpa till och hoppas att även du och din familj vill hjälpa till.

Att vara fadderfamilj innebär att man blir fadder till en ensamkommande ungdom som fått uppehållstillstånd. Man träffas kanske några gånger i månaden, pratar svenska, äter mat tillsammans eller gör någon rolig aktivitet ibland.

Men att vara fadder handlar inte bara om att hjälpa. Du får själv värdefulla erfarenheter och möjlighet att lära känna en ung människa från en annan kultur.

Skulle detta vara intressant?

Skicka in en intresseanmälan. Ni blir sedan kontaktade och vi bokar en informationsträff och intervju. Detta för att vi ska kunna matcha ihop er med en ungdom som t.ex. har samma intressen som ni. Vi begär även utdrag ur belastningsregistret.

Ni kan ta tillbaka er intresseanmälan när som helst under processen.

Intresseanmälan skickas till: jenny.lilja@sv.se

Frågor? Kontakta Jenny Lilja, tfn 072- 921 83 27.

Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats.

Bli familjehem

Ensamkommande barn och unga behöver boende i vår kommun. Kommunens hem för vård eller boende (HVB) används för de äldre barnen. De yngre barnen behöver en familj där de kan få trygghet och god omsorg – ett familjehem. Även du som är ensamstående kan vara familjehemsförälder. Vi söker trygga och stabila vuxna med tid och tålamod för ett barn.

Bli familjehem för ensamkommande barn och unga

Bli god man

Barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar har rätt att få en god man, som går in i förälderns ställe i vissa uppdrag. Uppdraget är ofta flerårigt och innebär bland annat att företräda barnet i kontakter med myndigheter och att hjälpa till med ekonomin. En god man ska förvissa sig om att barnet har det bra, följa barnets vardag, skolgång och utveckling och bistå med personligt stöd.

God man för ensamkommande barn

Bli volontär

Vill du engagera dig och har tid över så finns det massor du kan hjälpa till med. Det kan till exempel handla om att hjälpa till med läxläsning eller besöka ett språkcafé. Var med och öppna dörrar och möt nya människor. Inom kommunen samordnas uppdragen via Frivilligcentralen. Det går också bra att ta en direktkontakt med någon av de föreningar, församlingar eller organisationer som gör insatser för flyktingar.

Frivilligcentralen