search
Sök
menu
Meny

När familjen förändras

I alla familjer sker det förändringar med tiden. Det kan vara önskade eller oönskade förändringar, och för varje familjemedlem innebär de olika saker. 

Förändringar i familjen kan vara att få tillökning i familjen, separationer, bonusfamiljer, sorg och många andra situationer.

Som förälder är det viktigt att du försöker visa dig lugn, lyssna in ditt barn och acceptera att det kan vara en svår tid för er alla i familjen. När det sker förändringar i familjen, så tar det mycket energi av er alla. Barnets reaktion kan vara att bli extra trotsig, svårtröstad och arg.

Försök som förälder att tänka på att detta kommer att gå över och så småningom stabiliseras. Ni kommer att hitta fram till nya rutiner och en ny form av vardag. Detta är också en del av livet, att lära sig bemästra svårigheter, vilket barnet kommer att lära genom dig som förälder. Om du som mamma eller pappa kan hålla dig lugn och kanske bryta ner situationen i mindre delar för att göra det hela mer hanterbart, så kommer även ditt barn att göra så när det ställs inför egna svårigheter i framtiden.

De förändringar vi tar upp här är

  • att få syskon
  • att separera som förälder, din föräldraroll i skilsmässa
  • att börja förskolan, inskolningen
  • sorg i nära relationer.