search
Sök
menu
Meny
Sök

Låna en hjärtstartare vid evenemang

En person med hjärtstopp får hjälp.

Vid ett hjärtstopp ökar risken för död med 10 procent för varje minut som går innan behandling startar. Det är med andra ord livsavgörande att omgivningen snabbt sätter i gång HLR, hjärt- och lungräddning. Nu kan din förening/organisation låna en hjärtstartare vid olika evenemang.

En hjärtstartare.

Varje år drabbas 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus – du kan vara den som kan ingripa. Räddningstjänsten i Jönköpings kommun erbjuder därför din förening eller organisation, som är arrangör av ett evenemang inom Jönköpings kommun att låna en hjärtstartare. Med en hjärtstartare har du beredskap vid ett plötsligt, oväntat hjärtstopp.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare är en maskin som hjälper ett stillastående hjärta att komma igång igen. Hjärtstartaren ger tydliga, talande instruktioner som vägleder användaren genom hjärtstoppet, vilket i praktiken gör det omöjligt att göra fel.

Krav för att få låna

Kravet för att få låna en hjärtstartare är att den som lånar har genomgått utbildning i HLR (hjärt- och lungräddning) med hjärtstartare. Den utbildningen kan tillhandahållas av flera företag eller räddningstjänster. Kunskaper inom HLR ses som en färskvara, därför får utbildningsbeviset eller kompetenskortet vara högst två år gammalt vid utlåningstillfället. Detta ska tas med och visas upp vid lånet.

Vad kostar det?

Att låna hjärtstartaren är kostnadsfritt. Max lånetid är fem dagar.