search
Sök
menu
Meny

Flytväst är en självklarhet kring vatten

En hund med flytväst i en båt.

Fler hundar än män använder flytväst i Sverige. Du kan hyra en flytväst på räddningstjänsten, finns i de flesta storlekar, både till människor och hundar!

Varje år omkommer ungefär hundra personer i Sverige på grund av drunkning, fler och fler förolyckas vid olyckor med fritidsbåtar. I många fall finns det alkohol med i bilden och flytväst saknas. 8 av 10 som drunknar är män.

Viktigt med rätt storlek

Det är viktigt att viktangivelsen stämmer med den som ska använda västen. Ett bra alternativ till att köpa flytväst är att hyra. Då vet man att man alltid får rätt storlek.

Hyr flytvästen till dig, dina nära och till och med hunden

Räddningstjänsten hyr ut flytvästar i alla storlekar och viktklasser från 3 kilo till drygt 100 kilo. Priset är 15 kronor per väst och vecka. Räddningstjänsten tar enbart emot kontanter eller betalning via Swish.

Det går inte att boka flytväst i förväg utan du är välkommen under kontorstid kl.08-16 att hyra. Skolor, föreningar och aktiviteter som ingår i simundervisning kan förboka vid korttidsuthyrning och i mån av tillgång.

Vilken flytväst ska jag köpa?

Det finns olika typer av flytvästar som passar för olika ändamål. Tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. På Konsumentverkets webbplats kan du läsa mer om vilken flytväst som passar bäst om du vill köpa en. De västar du kan hyra hos Räddningstjänsten är så kallade räddningsvästar, som har krage. Tänk på att välja en väst som anpassad för din vikt.

Hur ska flytvästen sitta?

Flytvästen är viktanpassad. Det innebär att den fungerar bra om man väger inom intervallet som anges på västen.

Kontrollera att spännen, dragkedjor och remmar är hela. Fäst alla remmar. Grenbandet är särskilt viktigt! Det ska vara ca fem centimeter mellan bandet och grenen.

Testa gärna flytvästen i samband med bad innan den ska användas på riktigt. Den torkar på ett par timmar. Räddningsvästen ska kunna vända bäraren till ett stabilt ryggläge inom tio sekunder och därefter hålla användarens näsa och mun över vattenytan.