Förpackningar och tidningar, teckenspråk

Som villaägare kan du välja ett abonnemang som heter fastighetsnära insamling. Det innebär att du får två sopkärl hemma så du kan sortera dina förpackningar och tidningar direkt i kärlen. Här sorterar du ut tidningar, plast-, metall- och pappersförpackningar samt färgat och ofärgat glas var för sig. Det finns också ett fack för matavfall och ett fack för restavfall i kärlen. Du får även en behållare där du kan lägga uttjänta småbatterier och lampor.

Vill du inte ha fastighetsnära insamling lämnar du dina förpackningar och tidningar på en återvinningsstation. Du kan även lämna småbatterier på återvinningsstationen. Stationerna finns placerade runt om i kommunen. Följ länken nedan för att hitta din närmast återvinningsstation.

Plast-, pappersförpackningar och tidningar kan återvinnas 5-7 gånger innan de återvinns genom förbränning och blir värme och el. Av plastförpackningarna görs nya produkter, bl.a. utemöbler i plast. Tidningarna blir nya tidningar och till slut blir det toalettpapper. Pappersförpackningarna blir nya förpackningar.

Av metallförpackningar görs nya förpackningar, men också järnvägar och motordelar till bilar. Glasförpackningar blir nya förpackningar, men också byggnadsisolering. Glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst!