search
Sök
menu
Meny

Låt bilen stå

Många av oss Jönköpingsbor kan gå, cykla eller åka buss till det mesta. Ändå använder vi ofta bilen trots att det är dyrare, ofta tar lika lång tid och är sämre för miljön.

Nu söker Jönköpings kommun ett gäng Jönköpingsbor som i sina hushåll vill testa att leva bilfritt i tre månader. Under den tiden får ni tillgång till elcyklar och busskort efter behov. Ta första steget mot mer hållbara resvanor – det blir ett äventyr för alla som vågar!

Vilka kan vara med?

Hushåll belägna i Jönköpings kommun där medlemmarna använder bil flera gånger i veckan. För att delta behöver ni ställa av bilen/bilarna under hela tremånadersperioden och berätta om er bilfria vardag på vårt Instagram.

När händer det?

De bilfria perioderna är

  • 18 april – 11 juli
  • 15 augusti – 7 november
  • Det finns också möjlighet att ansöka till en vinterperiod.

Hur anmäler vi oss?

Redo för ett bilfritt liv? Hushållen får under perioden tillgång till cyklar och busskort efter behov.

 

Varför cykelpendla?

Cykelpendling är en effektiv motionsform som gör gott för dig själv, samhället och klimatet. Du får bättre kondition, stärker hälsan och kan prestera bättre på jobbet än de som inte cyklar. Dessutom finns det gott om ekonomiska och miljövänliga argument för att byta ut bilen mot cykeln. Cyklar drar inte dyr bensin, släpper inte ut giftiga avgaser och bidrar därför inte till växthuseffekten. De bullrar inte heller, och de tar upp mindre plats på vägen än bilar. Börjar du cykelpendla kan du till och med spara tid: i tätorter går det ofta lika fort – om inte fortare – att cykla.

För att underlätta för dig och alla andra cykelpendlare kan du uppmuntra din skola eller arbetsplats att bli ett bra cykelställe. Bra cykelställen inspirerar till cykling och gör det enkelt att välja cykeln framför bilen.

Bästa cykelstället

Ta cykeln istället

Att låta bilen stå och ibland ta cykeln istället har många vinster. Du sparar pengar, får motion och frisk luft, och sist men absolut inte minst så gör du också en hedervärd insats för miljön.

Vi vill göra det lättare för fler att välja att cykla istället för att ta bilen. Men varför då, tänker du kanske? Jo, varje dag använder vi bilen till en massa onödiga resor när det hade gått lika bra att cykla, elcykla eller promenera. Och att låta bilen stå ibland vinner både du, din plånbok och resten av Jönköping på.

I filmen får du veta mer om vinsterna med att låta bilen stå.

Tipsa oss

Har du en bra idé på hur vi kan bli fler som cyklar, åker buss eller promenerar? Har du sett trasiga gatlyktor eller har du en bra idé på hur vi kan ändra sträckningen på en cykelbana? Ju fler som cyklar, promenerar och åker buss desto bättre mår staden – och alla vi som bor här. Därför vill vi gärna ha din hjälp med att göra det enklare att resa hållbart i Jönköpings kommun.
De personuppgifter du skriver in här lagras och behandlas endast för att vi ska kunna kontakta dig. Om du inte önskar bli kontaktad kan du välja att inte skriva in några personuppgifter.