search
Sök
menu
Meny

Ombyggnad och utglesning av P-automater

En stor del av kommunens P-automater har byggts om för att fungera med de nya mynten. Samtidigt har betalstationer där du betalar via mobiltelefonen införts. På vissa P-automater har myntinkastet plomberats.

Allt fler betalar med kort eller via telefonen, och mynt används allt mindre i parkeringsautomaterna. Förändringen har möjliggjort nya lösningar kring P-automater och betalstationer.

Betalstationer – betala med mobilen

  • På några platser i centrala Jönköping finns det redan betalstationer, där du enbart kan betala via mobilen.
  • Under 2017 införs parkeringsavgifter på tre nya områden: Bäckalyckan, Liljeholmen och delar av Huskvarna. I områdena används parkeringarna till stor del av boende, som antingen kan teckna ett abonnemang, eller betala för en längre period i taget. Både betalstationer och vanliga P-automater kommer att finnas i dessa områden.
  • I parkeringshusen blir det betalstationer på vissa våningsplan.

Gemensamt för alla betalstationer är att vi på skyltarna alltid informerar om var närmaste P-automat finns, om du vill betala med kort eller mynt.

Färre P-automater med myntinkast

I samband med lanseringen av nya mynt byggdes P-automaterna om. Flertalet p-automater där du tidigare betalade med mynt är ersatt med en betalstation där du betalar parkeringen med din mobiltelefon. Detta skedde främst i ytterområdena.

Mynt vid samhällsviktiga funktioner

I P-husen kan du använda mynt på minst ett våningsplan. I områden med samhällsviktiga funktioner, som vårdcentraler, apotek m.m. har alla P-automater myntinkast.