search
Sök
menu
Meny

Parkeringsnyheter 2017

Stolpe med parkeringsskylt och dekal som visar vilken zon du befinner dig i.

Stolpe med parkeringsskylt och dekal som visar vilken zon du befinner dig i.

Parkeringsavgift på nya områden i Jönköping och Huskvarna, fler sätt att betala din parkering och biljettlös parkering är några av nyheterna för dig som parkerar i Jönköping.

Lila, grönt, blått och gult! Du har säkert sett färgade markeringar på parkeringsskyltar och biljettautomater runt om i Jönköping och Huskvarna. Färgmarkeringarna visar tydligt i vilken zon du befinner dig. Kom ihåg att en parkeringsbiljett från en dyrare zon gäller i alla zoner som är billigare. Detta innebär att du kan flytta med en parkeringsbiljett från en zon till en annan.

Nya områden

Vi har under våren successivt infört parkeringsavgifter i nya områden. Från och med den 20 mars behöver du betala för att parkera på Liljeholmen och i Huskvarna. Den 1 juni infördes avgifter på Bäckalyckan och du som bor i området har möjlighet att ansöka om boendeparkering.

Snabbare sätt att betala parkering

Allt fler väljer att betala sin parkering med telefon. Med mobilbetalning slipper du köa vid biljettautomaten, du kan förlänga din parkeringstid på distans och du får en påminnelse innan parkeringstiden går ut. På så vis kan du slippa onödiga parkeringsböter! Att betala parkeringen med mobilen kostar lika mycket som i automaten och går alltid snabbare än att betala med kort.

Förbered dig innan du ska parkera

Ett tips till dig som ska parkera är att du läser på om de olika sätten att betala i lugn ro, innan det är dags parkera. Då slipper du ta det första steget till mobilbetalning en regnig och stressig morgon när det är lång kö till biljettautomaten.

Om det strular vid biljettautomaten

Ibland kan det strula vid betalningen i biljettautomaten. Det kan bero på olika saker; oftast beror det på betalkort som inte fungerar eller att det är trögt i datatrafiken till och från bankerna. Då och då kan det vara fel på automaten. I de fallen åtgärdar vi felet så fort vi får reda på det. Tänk på att du alltid måste betala din parkeringsavgift.

Felaktiga felanmälningar

När vi tagit emot en felanmälan på en biljettautomat har vi fram till idag registrerat bilens registreringsnummer och låtit parkeringen vara avgiftsfri. Tyvärr får vi in felaktiga felanmälningar av biljettautomaterna och vi har sett att rutinen har missbrukats. Från och med den 2 maj 2017 behöver du alltid betala för din parkering. Det finns flera sätt att betala parkeringen på, antingen löser du en biljett i en annan biljettautomat inom samma eller dyrare zon eller via mobiltelefon med app, sms eller samtal och då utan extra kostnader.

Biljettlös parkering

Betala din parkering utan biljett. Vi kommer under första halvåret 2017 att införa biljettlös betalning av parkering i parkeringshuset Sesam. När du har parkerat knappar du in bilens registreringsnummer i parkeringsautomaten där du betalar med kort. Du behöver inte gå tillbaka till bilen efter betald parkering. Du kan också betala parkeringen med din mobiltelefon. Parkeringsvakterna har med sig en dator där de direkt kan kontrollera om parkeringen är betald. Ett test av tekniken genomförs på Fogsvansen i april.

Ny teknik för kontroll av parkeringsavgifter

Under våren har vi testat ny teknik som går ut på att en kamerautrustad bilen kör som vanligt på en gata, parallellt med bilarna som är parkerade längsmed gatan. Kameran läser av bilarnas registreringsnummer. Med hjälp av registreringsnumret kan vi sedan, om vi väljer att införa den här tekniken, kontrollera om parkeringsavgiften är betald. För att den här tekniken i framtiden ska gå att använda fullt ut behöver betalningen av parkering ske digitalt, t.ex via mobiltelefon eller biljettlös betalning i parkeringsautomat där den som parkerar anger sitt registreringsnummer.