Klimat
Trä är ett förnyelsebart material som lagrar koldioxid under hela byggnadens livslängd. Trä som material har jämfört med andra byggmaterial låga koldioxidutsläpp under produktionsfasen, likvärdiga förutsättningar för låg energianvändning under brukarfasen samt är lätt att demontera och återanvända eller återvinna efter byggnadens livslängd. Ett industriellt byggt flerbostadshus i trä har 40 % lägre koldioxidutsläpp än ett jämförbart betonghus (Brege, Nord, & Stehn, 2017).
Ekonomi och näringsliv
Jönköpings kommun finns i en skogsrik region med många verksamma inom skogs- och träindustrin. En ökad trähusbyggnation ökar efterfrågan inom träsektorn vilket förbättrar förutsättningarna för innovation och tillväxt.
Trä är konkurrenskraftigt ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom träbyggnation kan ske industriellt i en kontrollerad miljö. Detta leder till större precision och effektivitet samt färre
transporter och kortare byggtider på själva byggplatsen (Svenskt trä, 2019).
Social hållbarhet
Trähusbyggnation innebär skonsammare påverkan på omgivningen och bättre arbetsförhållanden under byggtiden än byggnation med hårdare och tyngre material som betong.
Träbyggnader har goda boendekvalitéer. Trä andas och reglerar luftfuktighet och bidrar till ett bättre inomhusklimat. Trä tilltalar många människor eftersom det är ett material man har en relation till och associerar positivt till (Wood2New, 2017).