Låt bilen stå

Här hittar du information om kampanjen "Låt bilen stå" som genomfördes under 2019-2020.

Många av oss Jönköpingsbor kan gå, cykla eller åka buss till det mesta. Ändå använder vi ofta bilen trots att det är dyrare, ofta tar lika lång tid och är sämre för miljön och hälsan.

Under 2019-2020 gav vi chansen till familjer och hushåll att anmäla intresse för att leva ett bilfritt liv under 90 dagar. I utbyte fick personerna i hushållet tillgång till ellådcyklar, elcyklar och busskort för att klara en vardag som annars bestått en hel del av bilkörning.

Kampanjen Låt bilen stå är nu avslutad men eftersom coronapandemin kom emellan har ännu ingen utvärdering av resultatet gjorts.

Varför cykelpendla?

Cykelpendling är en effektiv motionsform som gör gott för dig själv, samhället och klimatet. Du får bättre kondition, stärker hälsan och kan prestera bättre på jobbet än de som inte cyklar. Dessutom finns det gott om ekonomiska och miljövänliga argument för att byta ut bilen mot cykeln. Cyklar drar inte dyr bensin, släpper inte ut giftiga avgaser och bidrar därför inte till växthuseffekten. De bullrar inte heller, och de tar upp mindre plats på vägen än bilar. Börjar du cykelpendla kan du till och med spara tid: i tätorter går det ofta lika fort – om inte fortare – att cykla.

Ta cykeln istället

Att låta bilen stå och ibland ta cykeln istället har många vinster. Du sparar pengar, får motion och frisk luft, och sist men absolut inte minst så gör du också en hedervärd insats för miljön.

Vi vill göra det lättare för fler att välja att cykla istället för att ta bilen. Men varför då, tänker du kanske? Jo, varje dag använder vi bilen till en massa onödiga resor när det hade gått lika bra att cykla, elcykla eller promenera. Och att låta bilen stå ibland vinner både du, din plånbok och resten av Jönköping på.

I filmen får du veta mer om vinsterna med att låta bilen stå.

Senast granskad/publicerad: