search
Sök
menu
Meny
Sök

Funktionschefen om framtidens äldreomsorg

Porträttbild av en kvinna med ljust hår och svarta glasögon.

Som funktionschef för äldreomsorgen i Jönköpings kommun har Camilla Johansson ett stort ansvar. Hon delar här med sig av sina tankar kring framtidens äldreomsorg, det bästa med yrket, utmaningar och det gångna pandemiåret.

Äldreomsorgen är den största funktionen inom socialförvaltningen med 2500 medarbetare. Medarbetare som varje dag dygnet runt gör ett gott jobb för de äldre.

– Mitt uppdrag innebär att jag är ansvarig för äldreomsorgen i kommunen och det är en verksamhet som jag är stolt över. Vi ger stöd till 5000 personer som har biståndsbedömda insatser, från exempelvis leverans av matkorg till helinackordering på något av våra äldreboenden, berättar Camilla Johansson.

Många äldre har insatser från oss men långt ifrån alla. Men siffror visar att de som har insatser från Jönköpings kommun är generellt väldigt nöjda.

– Varje år genomförs enkätundersökningar och 2020 så visade den att 93 % av hemtjänstkunderna var nöjda med sina insatser och 83 % av de som bor på äldreboenden, vilka båda är högre siffror än de ute i landet. Däremot kan och vill vi alltid bli bättre, fortsätter Camilla.

Framtidens äldreomsorg

Ja, viljan om att bli bättre finns alltid där och med en växande äldre befolkning står äldreomsorgen inför flera utmaningar. Hur framtidens äldreomsorg kan förändras är något som Camilla redan har sina funderingar kring.

– Vi vet att det kommer finnas 40 % fler 80-åringar 2032, samtidigt som andelen personer i arbetsför ålder minskar, vilket är en stor utmaning. Vi kommer att behöva ökade resurser för att klara det, men vi behöver även se över hur vi använder de resurser vi har.

– När det gäller teknik är digitala inköp och trygghetskameror exempel på andra förändringar som kan komma att bli aktuella. Sen får vi inte glömma att framtidens 80-åringar förmodligen kommer vara piggare och friskare och därmed kräva mindre insatser.

Trots ständiga utmaningar och tuffa beslut som ska tas så tycker Camilla väldigt mycket om sitt jobb som liksom andra yrken, har sina fram- och baksidor.

– Det bästa med mitt yrke är att få vara med och påverka något jag brinner för, att de äldre ska få det så bra de kan med de resurser vi har. Dialogen vi har med politikerna upplever jag också som bra och jag får möjlighet att berätta om hur det är inom äldreomsorgen. Vad som är mindre bra med vård och omsorgsyrket är att det inte ligger högt bland de ungas yrkesval, vilket är synd då det är ett yrke som ger kunskap för livet.

Blickar tillbaka på pandemiåret

Det senaste året har präglats av pandemin vilket satt sina spår i kommunens verksamheter, alla har vi fått tänka nytt och ställa om. Camilla minns tillbaka på en speciell tid och ett tillfälle som hon minns väl.

– Den första helgen när vi skulle börja smittspåra och inte visste vad vi hade framför oss, och tur var väl det. Jag tänker också på alla medarbetare som verkligen ställt om och ställt upp under hela året. Medarbetare som varit flexibla och behövt jobba under annorlunda förhållanden, som att använda skyddsutrustning och nu också visir och munskydd. Men de har hela tiden försökt att ge de äldre en så bra tillvaro som möjligt. Det har varit tufft men alla har gjort sitt yttersta, avslutar Camilla.

5 snabba frågor

  1. Vem eller vad kan du absolut inte vara utan? Min man, barn och barnbarnen! God mat!
  2. Har du något boktips? Jag lyssnar mest på ljudböcker och vill tipsa om en bokserie, De sju systrarna av Lucinda Riley.
  3. Visdomsord du vill skicka med? Vikten av att få känna välbefinnande och leva ett värdigt liv. Att få och visa respekt mot varandra och att få leva hela livet.
  4. Har du någon dold talang? Jag har dansat klassisk balett.
  5. Ditt favoritutflyktsmål i kommunen? Då vill jag tipsa om Vattenledningsparken, men också naturen vid sjön Bunn.

Publicerad: