search
Sök
menu
Meny
Sök

Mountainbike (MTB)

I Jönköpings kommun finns det väldigt fina förutsättningar för bra mountainbikecykling. Här finns vacker natur med storslagna vyer, mycket skog och många stigar. Bäst av allt för just denna cykelgren, är det kuperade landskapet i alla vädersträck. 

Både öster och väster om Vättern finns branter med spår klassificerade i olika svårighetsgrad. Allt från lätta till svåra, tekniska spår. De delas in i blått, grönt, rött och svart - där blått är lätt och svart är svårt.

Vett och etikett vid cykling

  • Var alltid beredd på att en människa som går eller springer kan dyka upp var som helst - och kom ihåg de har företräde!
  • Bromsa in i god tid även när du ska passera någon bakifrån, heja glatt innan du passerar i lugnt tempo.
  • Är ni en grupp som hinner upp en person bakifrån - kör om på samma sida.
  • Är du först i en grupp som är lite utspridd? Säg ”Hej, hej, det kommer fyra till bakom mig” och se glad ut.
  • Är du sist i en grupp som är lite utspridd? Säg ”Hejsan, jag var sist, nu ska det nog inte komma fler cyklister”.
  • Glöm för allt i världen inte bort att säga tack när någon kliver åt sidan för att släppa fram dig och din cykel på stigen!

MTB Hallby

Vid Hallbystugan i Jönköping finns flera kilometer uppmärkta MTB-spår för barn, motionärer och avancerade åkare. Spår byggs kontinuerligt så håll utkik efter nya banor i spårsystemet.

”Tekniken” får du testa hur G-krafterna pressar cykeln i doserade kurvor och lättare tekniska hinder ger möjlighet till utveckling. Spåret går i plattare terräng över ängsmark och björkdungar.

SM-spåret” är delar av banorna från MTB-SM 2014. Här får både benen och tekniken en utmaning bland Hallbyterrängens åsar. Snabba flytande partier blandas med rotmattor och byggda hinder.

Självklart har de yngre fått ett spår också - ”Kids Track”. Nära stadion finns denna slinga fullmatad med utmaningar, såsom pumptrack, doserade kurvor etcetera.

Undvik att cykla på löpspåren och välj istället MTB-spåren. Rallarleden binder ihop Hallby och Bottnaryd och passerar MTB-spåret i Olsbo.

Under våren och sommaren 2020 testar vi om det fungerar att motionärer till fot och cyklister kan samsas på ett av motionsspåren vid Hallby (Röd 10 km spåret). Det är viktigt att cyklisterna saktar ner och ger en signal eller ett glatt ”hej” när de passerar någon till fots. Kultur och fritidsförvaltningen hoppas att det kommer falla bra ut och i så fall skulle vi kunna lätta på de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna (§ 18) nu när vi håller på att bearbeta om det dokumentet.

IF Halby SOK Länk till annan webbplats.

pdf: Karta IF Hallby MTB arena Öppnas i nytt fönster.

Hallby MTB Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MTB Gränna

Blå-vit bana, ca 4km. (Norra slingan, riktning medurs)

Märkt med blå MTB-skyltar med vita pilar.

I första delen (efter backen upp till skidbacken) så finns en del hopp byggda av Enduro-gänget. Kör ett första varv lite lugnt så du vet var hoppen finns, det går att undvika dem. I övrigt en relativt enkel bana.

Efter ca 1km finns en kort slinga, märkt med svart skylt och blå snitsel, som kommer tillbaka till samma spår igen. Uppe vid skidbacken finns ytterligare en kortare slinga, också märkt med svart skylt och blå snitsel, kommer tillbaka uppe vid skidbacken men är inte färdig.

Blå-gul bana, ca 5km (Södra slingan, riktning moturs)
Märkt med blå MTB-skyltar med gula pilar. Denna bana passerar elljusspåret och även vägen flera gånger, ta det försiktigt vid passagerna! En sträcka är på befintligt 5km löpspår – visa hänsyn vid möte/omkörning!
Även här rekommenderas att ni tar ett första varv i lite lugnare tempo. Några lite tekniska partier men i stora drag enkel cykling.

Grännas bygdens Orientering och MTB-banor
Länk till annan webbplats.

pdf: Karta MTB-bana i Gränna Pdf, 2.6 MB. (Pdf, 2.6 MB)

MTB IKHP

Vid IKHP-stugan i Huskvarna finns ett markerad MTB-spår på 3,5 km. Här är det enkelt att hitta runt. Spåret används bland annat i cuptävlingar.

Det finns motionsvänliga anslutningar till IK Vistas cykelspår och till John Bauerleden som utgår från IKHP-stugan.

Spåren vid IKHP-stugan används vid cuptävlingar, bl.a. har MTB-SM, Nordiska mästerskapen och EM i MTB avgjorts här.

I direkt anslutning till IKHP-stugan finns en rolig teknikbana för nybörjare och ungdomar. Här kan man träna MTB-cyklingens grundläggande teknik.

Förbindelsen mellan IKHP och IK Vistas spår bjuder på en naturskön cykeltur på varierande stigar och grusvägar, lagom kuperat för motionären. Cykelturen är fram och tillbaka drygt 15 km.

IKHP Länk till annan webbplats.

MTB Kaxholmen

I terrängen vid Kaxholmen arrangerar Jönköpings Cykelklubb tävlingen Vista Mountain, som sägs vara Sveriges äldsta MTB-tävling.

I spåret får du fint ”flow ”på kuperad bana. MTB-spåret utgår från södra delen på elljusspåret, vid Brunkulla/ Vistavallen. Följ sedan skyltarna uppåt.

MTB Olsbo

Olsbobanan är två handbyggda MTB-spår på 4,3 och 5,1 km, inte långt från Hallbystugan. Här finns vacker terräng och mycket skog. Spåren passar för både nybörjare och tävlingscyklister.

Spåren är byggda på Svea skogs marker och ligger cirka 15 minuters cykelväg från Hallbystugan. Tanken med banan är att efterlikna en naturlig stig och att den ska passa så många som möjlig. Banan är inte tekniskt svår men dock väldigt utmanande, vilket gör att det är du som cyklist som avgör hur svårt eller hur jobbigt det blir.

Det finns bra med möjligheter att både cykla och åka bil till banan. Parkeringsmöjligheter finns i närheten men ett tips är att parkera vid Axamosjön och ta cykelvägen över Dumme mosse ut till banan. Inte bara för att få bra uppvärmning, efter du kört banan är ett uppfriskande bad i Axamo sjön härligt!

pdf: Karta Olsbobanan - MTB-spår Pdf, 6.6 MB, öppnas i nytt fönster. (Pdf, 6.6 MB)

MTB Tenhult

Uppmärkt MTB-spår på 10 kilometer i Tenhultsskogen ovanför Högalund.

Spåret passar såväl rutinerade som nybörjare och bjuder på varierad svårighetsgrad. Vissa delar är riktigt utmanande med stora höjdskillnader, rötter, vatten övergångar och andra spännande passager på relativt smal skogsstig.

Banan delas ibland med löpare - visa hänsyn och var uppmärksam.

Tenhults SOK/Cykel Länk till annan webbplats.

MTB Bunn

Runt Bauergården i Bunn finns det flera fina cykelleder.

Cykelleder Bunn Länk till annan webbplats.