search
Sök
menu
Meny

Kanot i Tabergsån

Kanotleden sträcker sig mellan Bårarpsbron i Hovslätt och Munksjön i Jönköping. Vattennivåerna kan variera mycket och det är tidvis strömt – en strapatsrik tur, vilket gör paddlingen extra rolig.

Du passerar platser som inte många Jönköpingsbor har upplevt. Det går att paddla båda vägarna men vill man paddla hela sträckan rekommenderar vi att börja i Bårarp då det är ström ju längre upp i leden man kommer. Paddlar du från Munksjön kan du hålla utkik efter en boj som visar ledens ingång upp i Tabergsån.

Extra rolig paddling i Tabergsån

Det finns rejäla stenar på botten och det kan även finnas vissa hinder på vägen i form av död ved. Du bör vara beredd på att kliva ur kanoten och göra vissa lyft. Den döda veden förflyttar sig vilket gör att även eventuella hinder också flyttas.

Har du tur kan du få se bäver under kanotturen.

Grillplats

Halvägs genom leden, vid Tokarp, finns en grillplats. Var uppmärksam på den skylt som finns vid grillplatsen annars är det lätt att missa var du kan gå iland. Platsen är vackert belägen med många unika nyckelbiotoper som vi ska hjälpas åt att vara rädda om. Ved finns på plats. Grenar och ved får inte tas från naturen! Eventuella sopor tar du förstås med dig tillbaka.

Att tänka på

  • Avlastning kan ske vid Bårarpsbron men parkering sker på lämplig plats i villaområdet i närheten.
  • Du bör ha en kanot med rejäl botten som tål stötar.
  • Flytväst är ett måste
  • Paddling får inte ske 1/10-30/11 på grund av hänsyn till djurlivet i området.