Brunstorps gård

Brunstorps gård med omgivande trädgård är en kulturhistoriskt intressant anläggning med fruktträd och planteringar. Fruktträden är ett klonarkiv med ca 220 sorter.
Här finns gamla byggnader som restaurerats, en genbank för fruktträd och en trädgård med ett unikt sortiment av nytto- och prydnadsväxter.
Runt den stora dammen på Brunstorp, finns flera rabatter, komponerade av trädgårdsdesignern Peter Gaunitz. I dammen lever gräskarpar tillsammans med guldfisk, vattensalamandrar och olika vattenlevande insekter.
Brunstorps gård och trädgård erbjuder rikliga möjligheter till studier av kulturväxter och natur. Samtliga växter är försedda med namnetiketter.
Läge
Brunstorps gård ligger inom Huskvarnabergens naturreservat, mellan Brunstorpsberget och gamla E4 i norra delen av Huskvarna. Genom sitt skyddade läge mellan Vättern och berget, hänförs området till klimatzon II. Det ligger 40- 50 m högre än Vättern, som ligger 89 m ö h.
Historik
Gården Brunstorp köptes in av Linköpingsbiskopen Markusson på 1300-talet, övergick till staten på 1500-talet och kom i början av 1600-talet i privat ägo. På södra flygelns stenfot finns en stenplatta från 1688 med initialerna II A W S K D. Några ägare på 1700-talet var knutna till krutbruket. 1953 förvärvade dåvarande Huskvarna stad gården för att den skulle ingå i ett planerat fritidsområde. 1972 bildades Huskvarnabergens naturreservat i vilket bl.a. Brunstorp ingår.