search
Sök
menu
Meny

Rosenlunds rosarium i Jönköping

Rosariet är naturskönt beläget i gammal kulturmiljö nära Vätterstranden. Här finns omkring 600 olika rossorter men även exotiska träd och planteringar med perenner.

Rosenlunds Rosarium är mycket vackert beläget vid Rosenlunds herrgård, mellan Jönköping och Huskvarna, med gångavstånd till Vätterstranden. Här kan du njuta av den praktfulla historiska miljön, dofta på rosor, slå dig till ro på en parksoffa, strosa bland exotiska växter, hälsa på sköldpaddorna i dammen och gunga i trädgårdsgungan.

Historia

Rosenlunds herrgård uppfördes 1788 och inspektorbostaden 1845. Det finns dokumenterat bl.a. via landshövding Hierta 1820 att byggnaderna omgavs av sköna planteringar samt en trädgård. Ända in på 1950-talet var detta område mycket trädgårdsmässigt med fruktträd och stora blomsterrabatter. Det har också funnits en skolträdgård på denna plats. 1977 anlades på östra delen om herrgården ett rosarium som 1997-1999 fick en behövlig ansiktslyftning. 1993 anlades Lustgården, rabatter med buskar och perenna växter.

Parkens tillkomst: 1977, 1992, 1997. Arkitekt: Björn Kalin, Jönköpings kommun

Rosenlunds rosarium är en kommunal anläggning och sköts av personal från tekniska kontoret.

Rosor, prydnadsträd, perenner och sommarblommor

Rosor – Rossortiment

I rosariet finns ca 600 sorters rosor, gammaldags och nyare buskrosor, klätter- och marktäckande rosor, vilda arter och förädlade rabattrosor. Dessa omgärdas av strama, låga buxbomhäckar. Samtliga rosor har namnskylt. Kontinuerliga uppföljningar görs, mindre bra sorter tas bort och ersätts med nya.

Det lokala klonarkiv som finns i rosariet ingår i ett nationellt projekt under ledning av POM, Programmet för odlad mångfald. Klonarkivet att omfattar 36 sorters kulturrosor funna i Småland samt i östligaste delen av Västergötland. Det finns även ytterligare ett par rossorter som anses vara representativa för vår region och ett par reservplatser, ifall det skulle upptäckas fler intressanta rosor under kommande år.

Prydnadsträd

Herrgården omges av en hel del stora träd, bl.a bok, avenbok, gullregn och hickory. Gångvägen ned mot Vättern kantas av Rhododendronplanteringar. Inom parkområdet finns valnöt, kaukasisk vingnöt, katsura, gulved, magnolia, pelarek och körsbärskornell.

Perenner

Vid den lilla näckrosdammen anlades 1993 en komposition av olika buskar och perenner som fick namnet Lustgården. Här finns ett stort antal arter samlade i olika temarabatter. Växterna är skyltade med svenskt och latinskt namn.

Pioner

I en pionallé växer ett 25-tal arter, i första hand luktpioner, men även några vedartade.

Sommarblommor och urnor

Området smyckas med blomsterurnor, ofta med dofttema, och urnor med Agapanthus och Agave pryder grusgångarna.

Pågående arbete vid Rosenlunds herrgård och rosarium

Förändringar i rosariet

I Rosenlunds rosarium pågår arbetet med att uppdatera namnskyltar på alla rosor. Under året kommer även ett belysningsprojekt att påbörjas där delar av rosariet kommer få en mer upplevelserik ljussättning.

Rosariet är öppet för besökare under hela anläggningstiden, men arbetet medför att det under vissa perioder kommer finnas maskiner och tillfälliga avspärrningar i parken.

Posses park

Väster om herrgårdsbyggnaden pågår anläggandet av Jönköpings nya herrgårdspark – Posses Park. Gustaf Mauritz Posse var den som i slutet av 1700-talet lät bygga Rosenlunds herrgård, och nu bygger vi upp parken så som den kan ha sett ut på Posses tid. Parkens utformning bygger dels på resultatet av den arkeologiska undersökning som Jönköpings läns museum genomförde under 2017 och dels på inspiration från andra, liknade trädgårdar från samma tidsperiod. Det arbete som färdigställts under 2018 är första etappen i herrgårdparken, och nu under 2019 är det dags för nästa etapp. Vi kommer även att anlägga en cirkulär plantering framför huvudentrén till herrgården, utformad i likhet med den arkeologiska undersökningen. Arbetet är beräknat att påbörjas under 2019.

Området är avspärrat under byggtid och kommer att öppnas för besökare när arbetet är avslutat.

Tack för visad hänsyn!

Öppettider, guidning och café

Rosariet är tillgängligt för alla, hela tiden. Fri entré. 

Varje sommar anordnas program som Rosens dag och parkvandringar inom programmet för Parksommar. Under 2019 kommer Rosens dag att ta en paus och återkommer 2020.

Guidning i rosariet kan bokas genom Destination Jönköping, tfn 0771-21 13 00, info@destinationjonkoping.se.

Sommarcafé i Rosenlunds herrgård är öppet veckorna 25-32 kl 10.00-17.00.

Vägbeskrivning

Från Jönköpings centrum: Från Resecentrum kör N Strandgatan österut, håll vänster utmed Vättern. Fortsätt utmed Huskvarnavägen mot Elmia.
Från Huskvarna: Från E 4:an söderut mot Helsingborg, ta avfart Rosenlund, Österängen, Elmia. Passera Elmia västerut och kör ca 500 meter. 

Buss 1, hållplats Rosengården

Adress: Lindallévägen 9.

GPS: Longitud 57.7831674, Latitud 14.2150347