search
Sök
menu
Meny

Biosfärled Uppgränna

Äppelträd.

Om du går på Biosfärled Uppgränna så får du uppleva mycket! Sträckan är 4,8 km och går på mycket skiftande underlag.

På Östra sidan sidan ligger Byagården och Byaträffen som båda sköts av Byalaget i Uppgränna.
Det finns en del sevärdheter längs med vägen, som för övrigt är samma sträckning som Franciskusleden.

Det finns två alternativ i norra delen. Genom Naturreservatet Girabäcken eller på en arbetsväg över åkern. Att gå längs med bäckravinen är en fantastisk naturupplevelse! Det är smala stigar, spänger och backar.

Floran i bäckravinen är rikt varierad. Här växer många olika slags träd och örter. Man kan också se och höra många olika fågelarter. Länsstyrelsen har satt upp skyltar om naturen och om det sandstensbrott som fanns här vid sekelskiftet 1800–1900 talet. Stigen över åkern bjuder på en fantastisk utsikt över det öppna landskapet. Här kan du se Vättern, Visingsö, Västergötland,  branterna, Brahehus med mera. Marken är privat men du är välkommen om du går eller cyklar.

I nordösta hörnet av leden ligger naturreservatets parkering. Här finns skyltar uppsatta som berättar om flora, fågelliv och sandstensbrytning. Från parkeringen går du sedan längs med och över vägen för att komma in till ravinen.

Västra delen är ”Turistvägen”. Det är en del av gamla riksettan som är brunskyltad som turistväg av trafikverket.

För att hitta mer information om leden, grill- och rastplatser och andra viktigheter. Ladda ner appen Naturkartan där allt finns tyligt beskrivet.