search
Sök
menu
Meny

Sjöboleden i Bottnaryd

Skogsväg, hagar och lummiga träd.

Sjöboleden, som ligger strax norr om Bottnaryd, är en 7,3 km lång vandringsled. Här bjuds du på vacker natur, traktens kulturhistoria och ett hembygdsmuseum med intilliggande grillmöjligheter.

Hembygdsföreningen i Bottnaryd har tillsammans med Jönköpings kommun och Jönköpings läns museum skapat denna vandringsled som är uppdelad i två etapper. Dels den södra slingan med blå markering (3,3 km) som startar vid Idrottsplatsen mot Sjöbo. Men även den norra slingan med röd markering (4 km) som startar vid Sjöbo där också parkering, grillplats och museum finns.

Längs Sjöboleden finns tusenåriga gravar, forna tiders tjärframställning, vattenförsörjningshistoria och fängslande sägner. Naturen längs leden är omväxlande och går längs fiskesjöar, på skogsstigar genom gammelskog och grusåsar och någon bit på grusväg. 

Välkommen till en härlig upplevelse i Bottnaryd.

För att hitta till parkeringen vid Sjöbo så passerar du kyrkan på vänster sida och tar första avfarten till höger. Tag sedan andra avfarten till vänster och du är på vägen som leder till Sjöbo.