search
Sök
menu
Meny

Sjöboleden i Bottnaryd

Skogsväg, hagar och lummiga träd.

Sjöboleden, strax norr om Bottnaryd, är 7,3 km lång och uppdelad i två kortare rundslingor. Här finns vacker natur, kulturhistoria och ett hembygdsmuseum där du kan grilla.

Sjöboleden är uppdelad i två etapper. Längs Sjöboleden finns tusenåriga gravar, forna tiders tjärframställning, vattenförsörjningshistoria och fängslande sägner. Naturen längs leden är omväxlande och går längs fiskesjöar, på skogsstigar genom gammelskog och grusåsar och någon bit på grusväg. 

Den södra slingan med blå markering (3,3 km) som startar vid Idrottsplatsen mot Sjöbo. Och den norra slingan med röd markering (4,3 km) som startar vid Sjöbo där också parkering, grillplats och museum finns.

Längd

3,3 km (blå markering) + 4,3 km (röd markering)

För att hitta mer information om leden, grill- och rastplatser och andra viktigheter. Ladda ner appen Naturkartan där allt finns tyligt beskrivet.

Hembygdsföreningen i Bottnaryd har tillsammans med Jönköpings kommun och Jönköpings läns museum skapat denna vandringsled. För att hitta till parkeringen vid Sjöbo så passerar du kyrkan på vänster sida och tar första avfarten till höger. Tag sedan andra avfarten till vänster och du är på vägen som leder till Sjöbo.