search
Sök
menu
Meny

Biosfärled Uppgränna

Röd stuga och äppelträd

Om du tar en promenad på Biosfärled Uppgränna så får du uppleva mycket! Sträckan är 4,8 km och går på mycket skiftande underlag.

På östra sidan ligger Byagården och Byaträffen som båda sköts av Byalaget i Uppgränna.

I norra delen finns två alternativ - genom Naturreservatet Girabäcken eller på en stig över åkern. Att gå längs med bäckravinen är en fantastisk naturupplevelse på smala stigar, spänger och backar i östra delen. Floran i bäckravinen är rikt varierad. Här växer många olika slags träd och örter. Man kan också se och höra många olika fågelarter. Länsstyrelsen har skyltar om naturen och om det sandstensbrott som fanns här vid sekelskiftet 1800 -1900 talet.

Stigen över åkern bjuder på en fantastisk utsikt över det öppna landskapet. Här kan man se Vättern, Visingsö, Västergötland, branterna, Brahehus med mera. Marken är privat men du är välkommen om du går eller cyklar.

I nordösta hörnet av leden ligger naturreservatets parkering, därifrån går det lätt att ta en tur uppåt i bäcken och gå så långt som man kan eller önskar. Härifrån kan man också gå ner till Vättern på stigar, trappor och spänger. Vid parkeringen finns skyltar med information om flora, fågelliv och sandstensbrytning.

Västra delen är ”Turistvägen”. Det är en del av gamla riksettan som är brunskyltad som turistväg av trafikverket. Bultagården, några hundra meter söder om Girabäckens parkering, har sin brödbutik öppen på  fredageftermiddagar. Förutom bröd finns olika delikatesser från Grännatrakten.

Uppgrenna Naturhus går inte att missa! Det är Bodils dröm om en hållbar mötesplats där ledorden är Rekreation-Inspiration-Människa-Miljö. Här erbjuds olika former av rekreation och avkoppling i en allt stressigare tillvaro, i en miljö där naturen och växter har en betydande roll.

Cykel

Cykelutflyktskartan för Vätterbrantsleden finns att ladda ner nedan. Här finns ännu fler tips om utflyktsmål inom biosfärområdet.

Buss

Jönköpings länstrafik trafikerar sträckan med regionbuss till Tranås.