search
Sök
menu
Meny

Dans

En person står med ena armen upp mot taket och den andra framför sig i en dansrörelse. I bakgrunden står en annan person vänd mot ett staffli med en målning. 

Foto: "Hur luften känns mot huden", fotograf Lars Abrahamsson.

Dansen är en viktig del av kommunens kulturliv. Kultur- och fritidsförvaltningen satsar stort på den samtida professionella dansen genom Dansnät Jönköping.

Ledorden för kommunens dansverksamhet är professionalism, bredd och nytänkande. Idag är Jönköping en av landets mest uppskattade dansarrangörer. Varje vår och höst arrangeras flera professionella dansföreställningar med bredd och kvalitet. Ofta är det gästspel med danskonstens främsta utövare från olika delar av världen.

Vi arrangerar även andra aktiviteter som

  • föreläsningar
  • workshops
  • dansresor
  • uppvisningar
  • utställningar.

Vi arrangerar flera kringaktiviteter för att öka publikens kunskaper om dans. Dansverksamhetens prioriterade målgrupp är barn och unga. Vi vill bjuda på unika tillfällen att uppleva dans- och scenkonst i Jönköping och andra städer.

Dansnät Jönköping

Kultur- och fritidsförvaltningen driver Dansnät Jönköping som är ett samlingsnamn för kommunens danssatsning, såväl programläggning som internationella och svenska gästspel, samt lokala produktioner och danskunskapande aktiviteter. Dansnät Jönköping har som syfte att påverka och stimulera danskonsten i Jönköpings kommun.

Samtliga evenemang med information om spelplatser, Dansnät Jönköpings egen webbplatslänk till annan webbplats

Dansnät Sverige

Jönköpings kommun är en del av Dansnät Sverige, ett demokratiskt och informellt nätverk som arbetar för att sprida och främja samtida danskonst i Sverige. I Dansnät Sverige turnerar svenska och utländska koreografer och kompanier med ambitionen att stärka dansens ställning och räckvidd, både konstnärligt och publikt. Nätverkets parter består av föreningar, institutioner, kommuner och landsting från Västerbotten i norr till Skåne i söder.

Dansnät Sverigelänk till annan webbplats

Samarbete och samverkan

Dansverksamheten samarbetar både med lokala, regionala, nationella och även internationella aktörer inom dans. Samarbetet med andra kommuner sker genom samverkan Region Jönköpings län.

Dansföreningar

Kultur- och fritidsnämnden ger stöd till arrangerande föreningar. Dansverksamheten möter kontinuerligt nya dansföreningar och är öppen för nya samarbeten – kontakta oss gärna för att prata mer!

Föreningsregister med samtliga föreningar i Jönköpings kommun

Spelplatser och scener i Jönköping

Produktionerna presenteras på följande scener eller offentliga platser och i mån det är möjligt förläggs föreställningar även på nya oväntade arenor såsom ishall på Kinnarps Arena eller kommunens många bibliotek.

Kammaren, Konsertscenen och Teatersalongen, Kulturhuset Spira
Kulturgatan 3, 553 24 Jönköping

Jönköpings teater
Hovrättstorget, 553 21 Jönköping

Lillstickan, Kulturskolan Jönköping
Västra Storgatan 34, 553 15 Jönköping

Per Braheteater, Per Brahegymnasiet
Verkstadsgatan, 553 17 Jönköping

Kontakt

Dans Jönköping
tfn 036-10 21 66