search
Sök
menu
Meny

Film

Film är ett profilområde i kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet och mångfald är ett ledord.

Kultur- och fritidsförvaltningen driver skolbioverksamhet, Jönköpings filmstudio och utvecklingsfrågor inom film.

Jönköpings filmstudio

Jönköpings filmstudio är en filmklubb för cineaster och filmintresserade. Repertoaren är indelad i en vår- och en höstsäsong med 10 filmer per termin. Visningarna äger rum på torsdagar kl 19 i Biograf Fokus i Jönköpings stadsbibliotek.


Biograf Ugglan

Ugglan är en kvartersbiograf på Stadsgården, Råslätt. Kultur- och fritidsförvaltningen visar film för barn och unga under skollov.

Jönköping Filmfestival

Efter en paus på 6 år är Jönköping Filmfestival tillbaka! I oktober 2018 arrangeras den 14:e upplagan. Jönköping Filmfestival är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Folkets Bio, SF Bio och Region Jönköpings län/kultur och utveckling. Mer information om festivalen kommer att presenteras under hösten 2017.

Skolbio/filmpedagogisk verksamhet

Jönköpings kommun erbjuder alla elever och lärare på Jönköpings skolor att se film under skoltid till ett subventionerat pris. Skolbion riktar sig från förskola till vuxenutbildning.

Att kunna läsa film och förstå den är inte bara en av de viktigaste färdigheterna en medborgare i vårt demokratiska samhälle behöver, upplevelsen kan också användas för att nå kursmål och bearbeta betygskriterier. Om både filmens innehåll och uttryck bearbetas kan den emotionella upplevelsen användas för att skapa bestående kunskap om komplexa ämnesområden som ingår i kurs- och styrdokument. När eleverna ser film, analyserar eller gör egen film utvecklar de sig själva, sitt språk och sin förståelse för andra världsmedborgare.

Bokning av skolbio görs via formuläret, se menyn. 

Kultur- och fritidsnämndens stöd

Kultur- och fritidsnämnden ger stöd till arrangerande föreningar. Föreningen Folkets Bio Jönköping arrangerar regelbundet filmvisningar på Kulturhuset i Jönköping.