search
Sök
menu
Meny

Filmpedagogik

Personer på en gata ur dokumentären En bra vecka för demokratin.

En bra vecka för demokratin visas som lärarbio 29 augusti och som skolbio med regissörsbesök 6 september.

Vi ordnar skolbiovisningar där alla elever och lärare på Jönköpings skolor kan se film under skoltid till ett subventionerat pris. Kommunens filmpedagog erbjuder föreläsningar, fördjupade filmsamtal och specialvisningar.

Att kunna läsa film och förstå den är inte bara en av de viktigaste färdigheterna en medborgare i vårt demokratiska samhälle behöver. Upplevelsen kan också användas för att nå kursmål och bearbeta betygskriterier. Om både filmens innehåll och uttryck bearbetas kan den emotionella upplevelsen användas för att skapa bestående kunskap om komplexa ämnesområden som ingår i kurs- och styrdokument. När eleverna ser film, analyserar eller gör egen film utvecklar de sig själva, sitt språk och sin förståelse för andra världsmedborgare. Filmpedagogiken med skolbiovisningar riktar sig från förskola till vuxenutbildning.

Pedagogiskt material
För att hjälpa dig bearbeta filmupplevelsen skickar vi innan visning ut pedagogiskt material för fri kopiering. Det kan vara en filmhandledning, övningar att göra innan/efter visning, tidningsartiklar, YouTube-klipp etcetera. En filmhandledning innehåller till exempel nyttig information om filmen och dess regissör samt analys och diskussionsförslag.

Extraföreställningar och specialvisningar
I första hand fyller vi planerade visningar, men i mån av tid kan vi ge extraföreställningar av terminens skolbiofilmer på begäran.

Även specialvisningar av annan film i svensk distribution kan planeras, men då till fullpris. Du och din klass väljer film och vi kommer överens om datum, tid, biograf och upplägg. Bokningen är bindande. Kontakta oss för mer information och pris.

Program filmpedagogik HT2018


29 aug
17.00-19.00

Lärarkväll: En bra vecka för demokratin

6 sep
9.00-10.50

En bra vecka för demokratin

20 sep
9.00-10.15

Gordon och Paddy

18 okt
9.00-11.05

Glasblåsarns barn

18 okt
9.30-11.00

Pirret

18 apr
13.00-15.00

Lauri määntyvaaras tjocka ögonfransar

19 okt

9.00-11.00

Hobbyhorse revolution

19 okt

9.00-11.05

Flickan, mamman och demonerna

8 nov

9.00-11.00

Just Charlie

11 dec

9.00-11.05

Rainbow

Bokningsinfo skolbio

Bokning sker via mail till skolbio@jonkoping.se. Var god ange film, datum, antal elever, antal lärare, referenskod för internfakturering och kontaktperson. Bekräftelse skickas med e-post inom en vecka.

Vi visar skolbiofilmer till en subventionerad kostnad av 20 kr per elev exkl moms. Om visningen gästas av en kreatör är priset 35 kr per elev exkl moms. Lärare går gratis. Fakturering sker på antalet bokade platser och avbokning måste göras senast tre veckor innan föreställning, annars debiteras full bokning. En föreställning kan ställas in om för få platser bokats.

Kontakt

Helena Sandberg                            
Filmpedagog