search
Sök
menu
Meny
Sök

Film, Filmstudion i Biograf Fokus

Filmstudion visar film i Biograf Fokus på Stadsbiblioteket och är öppen för alla. Terminskort köper du på plats.

Tid: Torsdagar kl 18.00
Plats: Biograf Fokus, Stadsbiblioteket Jönköping, Dag Hammarskjölds plats 1

Specialvisningar med fri entré

29/9 Dokumentäronsdag: Toni Morrison: The Pieces I am (2019)
17/11 Dokumentäronsdag: MLK/FBI (2020)
3/12 Flashback Friday: Westworld (1973)

21 oktober | Helene

Om filmen
Året är 1915. Helene Schjerfbecks konstnärskap håller på att falla i glömska. Det är år ­sedan hon hade sin senaste utställning. Men så dyker en konsthandlare upp med stora planer för Helene och hon får kontakt med beundraren och amatörmålaren Einar Reuter. Livet får en nytändning och blir aldrig mer sig likt.
Helene skildrar den berömda konstnärens mest omvälvande år, i en film fylld av passion för måleri och livet självt.

Barntillåten (122 minuter).

28 oktober | A raisin in the sun

Om filmen
Stjärnspäckad filmatisering av Lorraine Hansberrys pjäs A Raisin in the sun om en familj i 1950-talets fattigkvarter i Chicago. Lena Younger, familjens matriark, väntar på utbetalningen av hennes framlidne makes livförsäkring – en check på 10 000 dollar. Familjen drömmer om en förändrad ekonomisk tillvaro och ett bättre liv. Men drömmarna går isär, sonen vill investera pengarna i en spritaffär, dottern vill studera till läkare, Lena själv drömmer om ett hus och frågan är vem som ska få sin dröm i uppfyllelse. Filmen fick tre Emmy-nomineringar, bland annat för bästa skådespelerska (Phylicia Rashad) och bästa kvinnliga biroll (Audra McDonald).

Från 11 år (131 min).

4 november | The Haunting

Om filmen

Mellan musikalerna West side story (1961) och The Sound of Music (1965) passade regissören Robert Wise på att göra en av 1960-talets mest hyllade skräckfilmer. Med utsökt svartvitt foto får vi följa de fyra huvudkaraktärerna Eleanor, Theo, Luke och Dr. John Markways studie av det hemsökta huset. Filmen är baserad på Shirley Jacksons roman The Haunting of Hill House som även inspirerade till en populär tv-serie som kom på Netflix härom året.

Från 15 år (112 min).

11 november l | Shirley

Om filmen
Skräckförfattaren Shirley Jackson bor i ett stort hus i en liten amerikansk stad. Hennes make som är collegeprofessor bjuder en av sina protegéer och hans flickvän att flytta in hos dem. Men vad som skulle blivit en intellektuell och kreativ samvaro förvrängs snart till ett socialt spel, misstänkt likt de psykologiska thrillers Shirley är berömd för. En porträttlik Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale, Mad Men) gör briljant huvudrollen baserad på den verkliga 50-talsförfattarinnan.

Från 11 år (107 minuter).

18 november | Tove

Om filmen
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.

Barntillåten (103 minuter).

25 november | Judas and the black Messiah

Om filmen
FBI-informatören William O’Neal (LaKeith Stanfield) infiltrerar Illinois Black Panther Party och har till uppgift att hålla koll på deras karismatiska ledare, Fred Hampton (Daniel ­Kaluuya). O’Neal är en yrkesbrottsling som helt förlorar sig i risken det innebär att manipulera både sina kamrater och sin hanterare, specialagent Roy Mitchell (Jesse Plemons) på FBI.
Judas and the Black Messiah är en tät och dramatisk thriller inspirerad av den sanna ­historien om det chockerande mordet på Black Panther-ledaren Fred Hampton.

Från 15 år (126 min).

Biljettinformation

Visningarna äger rum i Biograf Fokus, Stadsbiblioteket.

Terminskort

Ordinarie: 350 kr

Pensionär/student/ungdom t.o.m. 26 år: 200 kr

Terminskort ger medlemskap i Filmstudion samt inträde till terminens samtliga filmer. Korten kan köpas i förväg på Jönköpings stadsbibliotek.

Denna termin säljer vi inga enstaka biljetter.

Insläpp ca 30 min innan visning.

Kontakt

Malin Cramer
Kultursekreterare, Film