search
Sök
menu
Meny

Filmstudion i Biograf Fokus

Filmstudion visar film i Biograf Fokus på Stadsbiblioteket och är öppen för alla. Terminskort köper du på plats. Välkommen att se bra film tillsammans med andra!

Tid: Torsdagar kl 18.00
Plats: Biograf Fokus, Stadsbiblioteket Jönköping, Dag Hammarskjölds plats 1


Filmvisning i pandemitider

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och siktar in oss på maxtaket om 50 personer i publiken, med reservation för snabba ändringar. Vi säljer inte några lösa biljetter i höst. Du behöver ett terminskort för att komma på våra filmer i höst. Vårens terminskort gäller också under hösten. Specialvisningarna är dock öppet för alla även utan terminskort.

Specialvisningar med fri entré

23/10 Flashback Friday: Buffy: The Vampire slayer – the movie (1992)

4/11 Flashback Friday: EMA (2019)

13/11 Flashback Friday: Nosferatu – nattens vampyr (1979)

14/11 Jönköping Filmfestival @bibbcon: Akira (1998)

24 september | Tell it to the bees

Om filmen
Doktor Jean Markham (Anna Paquin) återvänder till den småstad i Skottland som hon lämnade som tonåring för att ta över sin pappas läkarmottagning. Efter ett slagsmål på skolgården förs Charlie till Jeans mottagning och de två börjar prata om varför han hamnande i bråket. Jean föreslår att han ska berätta sin hemlighet för hennes bin som bor i kupor på hennes bakgård, precis som hon gjorde som ung.

Vänskapen mellan pojken och Jean leder också Charlies mamma Lydia (Holliday Grainger) in i Jeans värld. I doktorns trygga hem dras de två kvinnorna sakta till varandra på ett sätt som Lydia aldrig tidigare upplevt.

Från 15 år (108 min).

1 oktober | Tokyo story

Om filmen
Shikichi och Tomi lämnar sin småstad för att besöka sina vuxna barn i Tokyo; Koichi som är läkare och har en egen klinik, och Shige som driver en skönhetssalong. Men även om de inte träffas särskilt ofta verkar barnen högst måttligt förtjusta i föräldrarnas besök. I ett ständigt upptaget storstadsliv har de inte ens tid att visa dem runt staden. Den enda som tar sig tid för föräldrarna är Noriko, frun till deras döda son.

Barntillåten (136 min).


8 oktober | Marie Curie: pionjär, geni, rebell

Om filmen
Följ med på en resa genom Marie Curies liv – hennes passionerade förhållanden, vetenskapliga genombrott och konsekvenserna som följde för henne och världen. Efter att hon träffat och gift sig med forskaren Pierre Curie förändrar de tillsammans vetenskapen genom upptäckten av radioaktivitet. Genialiteten bakom paret Curies upptäckter och det påföljande Nobelpriset gör också att de hamnar i omvärldens strålkastarljus. Från den Oscarnominerade regissören Marjane Satrapi (Persepolis) kommer en vågad och
visionär skildring av de omvälvande effekterna av paret Curies arbete och hur det kom att prägla 1900-talets viktigaste händelser.

Från 11 år (110 min).

15 oktober | Eggs

Om filmen
Eggs är en dramakomedi om två bröder i 70-årsåldern som lever ett rutinbundet liv i en stuga. En dag dyker en av männens okände vuxna son upp och flyttar in hos dem. Plötsligt ställs alla deras trygga rutiner på ända.

Filmen var Bent Hamers långfilmsdebut och hade premiär vid Quinzaine des réalisateurs, en självständig parallellsektion till Filmfestivalen i Cannes. Den har tilldelats flera priser, både nationellt och internationellt. Bland annat för bästa film och bästa manliga biroll.

Visningen är i samarbete med Nasjonal-
biblioteket i Norge samt Norska Filminstitutet med tillstånd av Bent Hamer.

Barntillåten (86 minuter).

22 oktober | Shoplifters

Om filmen
Hirokazu Kore-edas kraftfulla Guldpalmenvinnare Shoplifters är en känslomässig berg- och dalbana fylld av mänsklig empati och värme. Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en ensam flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i sin familj. En familj som trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen ser till att må bra tillsammans. Men en oväntad händelse avslöjar dolda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov …

Från 7 år (121 minuter).

23 oktober | Buffy: The Vampire slayer – the movie

Om filmen
Kristy Swanson är Buffy, hejarklacksledaren som älskar att shoppa men visar sig vara sin generations utvalda vampyrdödare. Donald Sutherland gör rollen som hennes mentor och tränare i vampyrdödande. Luke Perry dyker upp som Buffys snygge sidekick och Rutger Hauer gör det han gör bäst i rollen som skurk.

Manusförfattaren Joss Whedon skapade senare den kultförklarade TV-serien Buffy och vampyrerna på samma tema.

Från 15 år (86 min).

29 oktober | Unga kvinnor

Om filmen
Greta Gerwig har gjort en fantastisk filmatisering av Unga kvinnor, efter den klassiska boken med samma namn, och andra texter av författaren Louisa May Alcott. I Gerwigs version ser vi den älskade historien om systrarna March – fyra unga kvinnor fast beslutna att leva sina liv på egna villkor. En berättelse som är både tidlös och modern. I den stjärnspäckade rollistan ser vi bland annat Saoirse Ronan, Emma Watson, Timothee Chalamet, Laura Dern och Meryl Streep som faster March.

Öppen bokcirkel kl 17.00–17.45 innan visningen av Unga Kvinnor, caféet, Stads­biblioteket. Vi ger fri entré till de som är med på bokcirkeln innan. Läs mer:

Biblioteken i Jönköpinglänk till annan webbplats

Barntillåten (135 min).

5 novemberl | Yao

Om filmen
Yao är en ung pojke som älskar böcker och äventyr. En dag ger han sig av från sin by
i norra Senegal och reser över hela landet för att möta sin stora idol: Seydou Tall – en fransk skådespelare som är på besök i sitt hemland. Rörd av Yaos engagemang bestämmer sig skådespelaren för att följa med honom hem. Men på vägarna i Senegal blir inget som man tänkt sig. Och på denna äventyrliga och dammiga resa till Yaos lilla by inser Seydou att han också är på väg att hitta sina egna rötter.

Barntillåten (103 minuter).

12 november | Funeral parade of roses

Om filmen
En av 60-talets mest subversiva kultklassiker, som djupdyker i en bländande, obskyr del av Tokyos nattliv fylld med dragqueens och divor. Präglade av sprit, droger, musik och lager av smink, får vi följa transpersonen Eddie som blandas in i en kärlekstriangel med klubbägaren och nattklubbens regerande dragqueen.

Från 15 år (105 minuter).

13 november | Nosferatu – nattens vampyr

Om filmen
Den klassiska Dracula-myten berättas här på ett sätt som ingen annan än Werner Herzog kan. I tyska hamnstaden Wismar bor det lyckliga paret Lucy och Jonathan. Jonathan skickas i jobbet som mäklare till Transylvanien för ett möte med Greve Dracula, som har visat intresse för ett hus i Wismar. Ivrig att sälja tar sig Jonathan till Draculas slott.Dracula får se ett fotografi på Jonathans fru, och han bestämmer sig för att köpa huset ...

Nosferatu har hyllats för sina skräckelement såväl som porträttet av vampyrens sorgligt obotliga ensamhet. Filmen blev mångfaldig prisvinnare och nominerades bland annat till Guldbjörnen vid Berlins filmfestival.

För mer info om visningen, håll utkik efter Filmstudion på Facebook

Från 15 år (107 min).

14 november | Akira

Om filmen
I en snar framtid, efter världsvid ödeläggelse från det stora kriget, ligger den dekadenta megastaden Neo Tokyo. Kriminella gäng, polisbrutalitet, korruption och utbredd arbetslöshet gör staden till en plats i ständig oro. De två unga motorcyklisterna Kaneda och Tetsuo ger sig ut på jakt efter sanningen, för att bringa ordning i en stad i konstant oreda. Akira är anime- och cyberpunkklassikern som saknar motstycke i modern sci fi-historia.

Från 15 år (124 min).

19 november | Porträtt av en kvinna i brand

Om filmen
Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären
Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den blivande brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

Från 7år (119 minuter).

26 november | Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Om filmen
London, 1946. Den karismatiske författa-ren Juliet får ett brev från en medlem av
en mystisk litteraturklubb startad på den nazi­ockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom brevet bestämmer hon sig för att besöka ön. Där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap.

Allt eftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, vilket kommer att förändra hennes liv för alltid. En gripande och varm berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Baserad på den bästsäljande boken med samma namn.

Fr 11 år (124 minuter).

Biljettinformation

Visningarna äger rum i Biograf Fokus, Stadsbiblioteket.

Har du terminskort för vårterminen 2020?

I så fall gäller det även för höstterminen.

Ett nytt terminskort kostar 100 kr och gäller för terminens samtliga filmer.

Denna termin säljer vi inga enstaka biljetter.

Insläpp ca 30 min innan visning.

Kontakt

Malin Cramer
Kultursekreterare, Film