search
Sök
menu
Meny

Filmstudion i Biograf Fokus

Kära Filmstudiobesökare!
Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och pausar och flyttar vårens filmvisningar. Filmerna med planerad visning 12, 19 och 26 mars, 2, 16 och 23 april kommer att visas senare under året – vi återkommer med när. Termins- och medlemskort för våren 2020 gäller för filmerna oavsett när de visas. Välkommen tillbaka.

Välkommen till Filmstudion, Biograf Fokus våren 2020. Vi ser fram emot en vår fylld av film tillsammans med våra besökare.

Glittrande filmstjärnor, romantiskt porträttmåleri, barnsoldater och hemliga identiteter – det blir ett härligt varierande utbud den här våren.

Specialvisningar med fri entré

  • 28/2 Flashback Friday: Phenomena (1985)
  • 11/3 Konstklubben/Filmstudion: Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975)
  • 17/4 Jönköping Filmfestival @Filmstudion: Norrtullsligan (1923)
  • 13/5 Konstklubben/Filmstudion: Frida Kahlo. Viva la vida (2019

Mycket nöje!

Program Filmstudion, Biograf Fokus, våren 2020

Tid: Torsdagar kl 18.00
Plats: Biograf Fokus Stadsbiblioteket Jönköping

13 februari | Inte den du tror

Om filmen
Claire är 50 år och har en yngre älskare – Ludo. När han plötsligt gör slut skapar hon en Facebook-persona, Clara, för att spionera på honom. Hon får kontakt med 24-årige Alex som snabbt fattar tycke för den mystiska Clara. Och Claire, fångad bakom sin profilbild, blir snabbt förälskad i honom. Även om deras tillvaro äger rum i en virtuell värld så är känslorna äkta och ett lekfullt spel mellan lögn och verklighet tar sin början …

Från 11 år (101 min).

20 februari | Jakten

Om filmen

Ett triangeldrama mellan en kvinna och två män som är ute i de norska fjällen för att jaga fågel. Med inspiration från Bertolt Brechts idé om verfremdungseffekt har filmen en aktiv berättarröst som samtalar med roll­figurerna under filmens gång. Andra viktiga inspirationskällor var jazzmusikens improvisationer och det franska 1930-talets poetiska realism. År 2011 utsågs Jakten till tidernas bästa norska film i en omröstning bland kritiker och filmvetare, ordnad av den norska filmtidningen Rushprint.

Visningen är i samarbete med Nasjonal­biblioteket i Norge samt Norska Filminstitutet med tillstånd av familjen Løchen.

från 15 år (94 min).

27 februari | Monos

Om filmen
I en öde ruin på en avlägsen bergstopp någon­stans i Sydamerika härjar en rebellgrupp bestående av åtta ungdomar. De vaktar sin mjölkko, och en krigsfånge de håller som gisslan. När en räddningsaktion driver rebellerna på flykt inleds en mardrömslik maktkamp på liv och död – en berättelse om vänskap och överlevnad, som kritikerna hyllat och liknat vid Flugornas herre. Monos är Colombias Oscarsbidrag 2020.

Från 15 år (102 min).

5 mars | Fröken Chic

Om filmen
Sickan Carlsson och Hasse Ekman i högform. Ekman gör rollen som impressario Buster Carell. Han har hamnat i ekonomiska svårigheter efter att hans mest framgångsrika artist emigrerat. En kväll deltar lärarinnan Isabella Linder (Sickan) i tv-programmet 10 000-kronorsfrågan Kvitt eller dubbelt i ämnet varieté. Hon gör stor succé och Buster får en idé, han ska göra henne till
sin nya stora artist. Men Isabella verkar inte
lika intresserad av hans planer.

Filmen introduceras med ett föredrag av författaren och filmhistorikern Mikaela Kindblom som kommer att berätta mer om Sickan Carlsson.

Barntillåten (92 minuter).

11 mars | Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles

Om filmen
Änkan och hemmafrun Jeanne utför sina vardagssysslor enligt en väl avvägd rutin; frukost serveras, middag inhandlas, potatis skalas, en skyddande handduk vecklas ut över sängen där betalande män mottas för att dryga ut hushållskassan. Framåt efter­middagen kommer sonen hem till färdig middag och läxläsning, en stunds umgänge vid radion innan lampan släcks och allt kan börja om igen. Men mitt i slentrianen inträffar något oväntat och Jeannes trygga rutin kollapsar.
Från 15 år (202 minuter).

12 mars | Funeral parade of roses

Om filmen
En av 60-talets mest subversiva kultklassiker, som djupdyker i en bländande, obskyr del av Tokyos nattliv fylld med dragqueens och divor. Präglade av sprit, droger, musik och lager av smink, får vi följa transpersonen Eddie som blandas in i en kärlekstriangel med klubbägaren och nattklubbens regerande dragqueen.

Från 15 år (105 minuter).

19 mars | Porträtt av en kvinna i brand

Om filmen
Bretagne, Frankrike, 1760. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. De delar Héloïses första och sista ögonblick av frihet, allt medan Marianne målar det porträtt som ska avsluta allt.

Från 7 år (119 min).

26 mars | Tokyo story

Om filmen
Shikichi och Tomi lämnar sin småstad för att besöka sina vuxna barn i Tokyo: Koichi som är läkare och har en egen klinik, och Shige som driver en skönhetssalong. Men även om de inte träffas särskilt ofta verkar barnen högst måttligt förtjusta i föräldrarnas besök. I ett ständigt upptaget storstadsliv har de inte ens tid att visa dem runt staden. Den enda som tar sig tid för föräldrarna är Noriko, frun till deras döda son.

fbarntillåten (136 minuter).

2 april | Matteusevengeliet

Om filmen
Matteusevangeliet är en av världens mest kända berättelser, som genom Pasolinis neorealistiska regi kommer till liv särdeles hjärtligt och jordnära. Filmen nominerades till inte mindre än tre Oscars och kallades ”den bästa filmen om Jesu liv” av Vatikanens dagliga tidning L’Osservatore Romano.
Filmen introduceras med ett föredrag av Leif Carlsson, som är författare, universitetslektor och teologie doktor i religionshistoria. Han berättar om bilder och gestaltningar av Jesus och visar hur bilderna fortsätter att förändras över tid beroende på kontext.

Från 15 år (137 minuter).

16 april | Eggs

Om filmen
Eggs är en dramakomedi om två bröder i 70-
årsåldern som lever ett rutinbundet liv i en stuga. En dag dyker en av männens okände vuxna son upp och flyttar in hos dem. Plötsligt ställs alla deras trygga rutiner på ända.

Filmen var Bent Hamers långfilmsdebut och hade premiär vid Quinzaine des réalisateurs,
en självständig parallellsektion till Filmfestivalen i Cannes. Den har tilldelats flera priser, både nationellt och internationellt. Bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll.

Visningen är i samarbete med Nasjonal­biblioteket i Norge samt Norska Filminstitutet med tillstånd av Bent Hamer.

Barntillåten (86 minuter).

23 april | Yao

Om filmen
Yao är en ung pojke som älskar böcker och äventyr. En dag ger han sig av från sin by
i norra Senegal och reser över hela landet för att möta sin stora idol: Seydou Tall – en fransk skådespelare som är på besök i sitt hemland. Rörd av Yaos engagemang bestämmer sig skådespelaren för att följa med honom hem. Men på vägarna i Senegal blir inget som man tänkt sig. Och på denna äventyrliga och dammiga resa till Yaos lilla by inser Seydou att han också är på väg att hitta sina egna rötter.

Barntillåten (103 minuter).

17 april | Stumfilm med livemusik Norrtullsligan


Om filmen
Norrtullsligan bygger på en roman av den unga radikala Elin Wägner. Den handlar om de fyra lågavlönade kontoristerna Elisabeth (Pegg), Magnhild (Baby), Emmy och Eva som tillsammans delar två hyrda rum på Norrtullsgatan
i Vasastan, Stockholm. De lever som pojkarna i Peter Pan, fast fyra trappor över gården. De har hål på strumporna och skinn på näsan, och de odiskade tallrikarna kör de ner i skrivbordslådorna. Om kvällarna ligger de i knät
på varandra och röker.

Bonnierfilm beställde ett ”lyckligt” slut av Hjalmar Bergman som skrev filmens manus. Elin Wägner, kvinnorättskämpen som blev akademiledamot, var en av de första kvinnliga journalisterna i Sverige, och berättelsen om Norrtullsligan hade gått som söndagsföljetong i Dagens Nyheter innan den blev bok. Wägner har berättat att hon skrev avsnitten på fredagseftermiddagarna. Hon skrev själv recensionen till filmen i Sydsvenskan och om slutet skrev hon ”Filmen slutar lyckligt, ty denne filmchef (Per Lindberg) är en fin och hygglig man och ingen cyniker. Lyckligt och egentligen sentimentalt, men det gör ingenting ty de sista scenerna är av de uppfinningsrika herrarna kryddade med en rad lustiga intermezzon som ta bort den söta smaken.”

Filmen ackompanjeras på piano av Edward von Past, en av få yrkesverksamma stumfilmspianister i Sverige och som har spelat till stumfilmer i ett kvarts sekel. Redan 1997 betraktades han som veteran inom sin genre.

Från 15 år (76 min).

13 maj | Frida Kahlo. Viva la vida

Om filmenFrida Kahlo. Viva La Vida är en ny dokumentär som belyser två sidor av den världsberömda mexikanska konstnärinnan – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande.

Med Asia Argento som berättare kommer konstnärens båda ansikten fram, genom hennes egna ord i brev, dagböcker och
privata bekännelser. En resa djupt in i Mexicos hjärta, uppdelad i sex kapitel som blandar intervjuer, historiska dokument, fängslande rekonstruktioner och Frida Kahlos egna målningar, bevarade på några av de mest fantastiska museerna i Mexiko.

Dokumentär (90 min).

Biljettinformation

Visningarna äger rum i Biograf Fokus, Stadsbiblioteket.

Terminskort ordinarie 350 kr
Pensionär/student/ungdom (tom 26 år) 200 kr

Terminskort ger medlemskap i Filmstudion samt inträde till terminens samtliga filmer.
Korten kan köpas i förväg på Jönköpings stadsbibliotek.

Biljetter till enstaka filmer kan köpas i entrén i mån av plats för 80kr
(20 kr för medlemskort tillkommer vid första besökstillfället).

Kassa och insläpp öppnar ca 30 min innan visning. Endast kontanter eller swish.

Kontakt

Malin Cramer
Kultursekreterare, Film