search
Sök
menu
Meny
Sök

Film, Filmstudion i Biograf Fokus

Filmstudion visar film i Biograf Fokus på Stadsbiblioteket och är öppen för alla. Terminskort köper du på plats.

Tid: Torsdagar kl 18.00
Plats: Biograf Fokus, Stadsbiblioteket Jönköping, Dag Hammarskjölds plats 1


23 september | Undine

Om filmen

Undine är föreläsare inom stadsutveckling med fokus på Berlin. När hon blir lämnad av sin älskade drivs hon till hämnd och att få återvända till sitt rätta element, flodens vatten.

Tyska Christian Petzold är för de flesta filmkännare bekant som regissören bakom bland andra Phoenix, Barbara och Transit – vars huvudrollsinnehavare Paula Beer även leder detta fantastiska drama. Undine har kopplingar till såväl uråldriga myter som Bröderna Grimm och H. C. Andersens sagor, litteraturteori och regissörens egen uppväxt där floden Wupper spelade en stark roll.

Från 11 år (91 minuter)

30 september | Älskade

Om filmen

Oprah Winfrey gör rollen som Sethe, en före detta slav som hemsöks av fruktansvärda minnen och en otäck hemlighet, i filmatiseringen av nobelpristagaren Toni Morrisons starka berättelse. Morrison räds inte att använda sig av det övernaturliga för att skildra det trauma och lidande som slaveri orsakar. Regissören Jonathan Demme förvaltar detta modigt på ett sätt som blivit vanligare hos nutida regissörer. Exempelvis har Jordan Peele använt liknande uttryck för att skildra rasism i filmer som Get out och Us.

ÖPPEN BOKCIRKEL KL 17.00–17.45 på Stadsbblioteket innan visningen av Älskade. Vi ger fri entré till de som är med på bokcirkeln.

från 15 år (172 minuter)


7 oktober | First cow

Om filmen
Den tystlåtne men skicklige kocken Cookie har tagit sig västerut till Oregon i sällskap med några skräniga pälsjägare. Han avviker från gruppen efter mötet med en kinesisk invandrare, King Lu, som även han är på jakt efter lyckan. Tillsammans öppnar de en liten men framgångsrik affärsverksamhet, genom att baka på stulen möjlk från områdets första och enda ko. Utifrån den enklaste av premisser bygger regissör Kelly Reichardt en undersökning av det unga USA, och en tidlös berättelse om intima vänskapsband.

Från 7 år (122 min).

14 oktober | I am not your negro

Om filmen
Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var framträdande människorättskämpar, och de blev alla hänsynslöst lönnmördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Innan Baldwins död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Raoul Pecks hyllade I Am Not Your Negro tar avstamp i Baldwins anteckningar, för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag. Oscarsnominerade Samuel L. Jackson utgör rösten som Baldwin. Filmen vann publikens pris vid sin premiär under Toronto filmfestival.

Från 15 år (93 minuter).

21 oktober | Helene

Om filmen
Hirokazu Kore-edas kraftfulla Guldpalmenvinnare Shoplifters är en känslomässig berg- och dalbana fylld av mänsklig empati och värme. Efter en av sina snattningsrundor tillsammans med sin son upptäcker Osamu en ensam flicka som står och fryser i kylan. De tar hand om henne och släpper in henne i sin familj. En familj som trots att de är fattiga och knappt har mat för dagen ser till att må bra tillsammans. Men en oväntad händelse avslöjar dolda hemligheter och sätter deras sammanhållning på hårda prov …

Barntillåten (122 minuter).

28 oktober | A raisin in the sun

Om filmen
Stjärnspäckad filmatisering av Lorraine Hansberrys pjäs A Raisin in the sun om en familj i 1950-talets fattigkvarter i Chicago. Lena Younger, familjens matriark, väntar på utbetalningen av hennes framlidne makes livförsäkring – en check på 10 000 dollar. Familjen drömmer om en förändrad ekonomisk tillvaro och ett bättre liv. Men drömmarna går isär, sonen vill investera pengarna i en spritaffär, dottern vill studera till läkare, Lena själv drömmer om ett hus och frågan är vem som ska få sin dröm i uppfyllelse. Filmen fick tre Emmy-nomineringar, bland annat för bästa skådespelerska (Phylicia Rashad) och bästa kvinnliga biroll (Audra McDonald).

Från 11 år (131 min).

4 november | The Haunting

Om filmen

Mellan musikalerna West side story (1961) och The Sound of Music (1965) passade regissören Robert Wise på att göra en av 1960-talets mest hyllade skräckfilmer. Med utsökt svartvitt foto får vi följa de fyra huvudkaraktärerna Eleanor, Theo, Luke och Dr. John Markways studie av det hemsökta huset. Filmen är baserad på Shirley Jacksons roman The Haunting of Hill House som även inspirerade till en populär tv-serie som kom på Netflix härom året.

Från 15 år (112 min).

11 november l | Shirley

Om filmen
Skräckförfattaren Shirley Jackson bor i ett stort hus i en liten amerikansk stad. Hennes make som är collegeprofessor bjuder en av sina protegéer och hans flickvän att flytta in hos dem. Men vad som skulle blivit en intellektuell och kreativ samvaro förvrängs snart till ett socialt spel, misstänkt likt de psykologiska thrillers Shirley är berömd för. En porträttlik Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale, Mad Men) gör briljant huvudrollen baserad på den verkliga 50-talsförfattarinnan.

Från 11 år (107 minuter).

18 november | Tove

Om filmen
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.

Berntillåten (103 minuter).

25 november | Judas and the black Messiah

Om filmen
FBI-informatören William O’Neal (LaKeith Stanfield) infiltrerar Illinois Black Panther Party och har till uppgift att hålla koll på deras karismatiska ledare, Fred Hampton (Daniel ­Kaluuya). O’Neal är en yrkesbrottsling som helt förlorar sig i risken det innebär att manipulera både sina kamrater och sin hanterare, specialagent Roy Mitchell (Jesse Plemons) på FBI.
Judas and the Black Messiah är en tät och dramatisk thriller inspirerad av den sanna ­historien om det chockerande mordet på Black Panther-ledaren Fred Hampton.

Från 15 år (126 min).

Biljettinformation

Visningarna äger rum i Biograf Fokus, Stadsbiblioteket.

Har du terminskort för vårterminen 2020?

I så fall gäller det även för höstterminen.

Ett nytt terminskort kostar 100 kr och gäller för terminens samtliga filmer.

Denna termin säljer vi inga enstaka biljetter.

Insläpp ca 30 min innan visning.

Kontakt

Malin Cramer
Kultursekreterare, Film