search
Sök
menu
Meny

Filmstudion i Biograf Fokus

Välkommen till Filmstudion, Biograf Fokus hösten 2019! Vi ser fram emot en höst fylld av mandomsprov, stentuffa kvinnor och rymdresor.

Vi får träffa på Gene Tierny som femme fatale i John M. Stahls svartsjukedrama Leave her to heaven och timmerforsens egen Don Juan när Lars Hanson gör rollen som Olof Koskela i filmatiseringen av Sången om den eldröda blomman.

Det blir också boxarklassikern Rocky – filmen som startade en hel franchise och satte både stilen och tonen för hur kommande sportfilmer skulle se ut. Sagan fortsätter dessutom i ny tappning när Rocky Balboa lämnar över stafettpinnen i Creed.

Den som gillar bossa nova och Antônio Carlos Jobim kommer inte bli besviken den här terminen, Orfeu Negro utspelar sig under karnevalen i Rio och musiken blir en fantastisk fond till berättelsen.

Samarbetet med konstklubben återkommer med två onsdagar och vi kör vidare med kultklassiker under konceptet Flashback Friday. Det blir en riktigt spännande höst helt enkelt.

Men viktigast av allt – glöm inte att Filmstudion har en ny starttid den här terminen! Alla filmer startar kl 18.

Mycket nöje!

Program Filmstudion, Biograf Fokus, hösten 2019

Tid: Torsdagar kl 18.00
Plats: Biograf Fokus Stadsbiblioteket Jönköping

26 september Aniara

Visningen introduceras av regissörerna
Pella Kågerman och Hugo Lilja.

Om filmen
Aniara är ett av de många rymdskepp som ska flyga jordens emigrerande befolkning till den nya hemplaneten Mars. Men just när Aniara lyfter, kolliderar farkosten med rymdskrot och hamnar ur kurs. Filmen är baserad på Nobelpristagaren Harry Martinsons rymdepos med samma namn. Martinson skrev Aniara 1956 efter en feberdröm emotionellt påverkad av det Kalla Kriget och provskjutningar av väte-
bomber i Stilla Havet. Genom åren har det gjorts många operor och teateruppsättningar av Aniara. Aniara (2018) är den första långfilm-
en baserad på verket.

Från 15 år (106 min).

3 oktober Gloria

Om filmen
Gloria är 58 år gammal men känner sig fortfarande ung. Hon förvandlar sin ensamhet till fest och tillbringar kvällarna med att söka kärleken på singelklubbarna. Allt förändras den dag hon träffar Rodolfo. Deras intensiva passion, som Gloria hänger sig fullt åt, får henne att balansera mellan hopp och förtvivlan. Gloria måste samla sig själv och hitta styrka för att inse att hon, i den sista tredjedelen av sitt liv, kan lysa starkare än någonsin.

från 11 år (105 min).

10 oktober En kvinna bland män

Om filmen
En kvinna bland män är en underhållande och verklighetsbaserad film om den unga Ruth Bader Ginsburg, en småbarnsmamma och advokat som kämpar i en värld helt dominerad av män. Filmen handlar om hennes tidiga kamp för kvinnors lika rätt i samhället och
ett banbrytande fall som för alltid kommer
att förändra hur domstolarna och USA ser
på könsdiskriminering.

Barntillåten (120 min).

17 oktober RBG

Om filmen
85-åriga Ruth Bader Ginsburg är domare i högsta domstolen, kvinnorättskämpe och folkets hjälte. Julie Cohen och Betsy Wests dokumentär gick rakt in på amerikanska biotoppen och följer den legendariska ikonen i livet som ofrivillig superstjärna. Konsensus är att Ruth Bader Ginsburg är en mänsklig förebild vars digra livsgärning kräver ett personporträtt som RBG. 2018 firade hon sitt 25-års jubileum som Domare i Högsta Domstolen.

Barntillåten (98 minuter).

24 oktober Sången om den eldröda blomman

Om filmen
Den bästa av de fyra filmatiseringar som gjorts av Johannes Linnankoskis roman där en förvisad bondson tar jobb som flottare men inte kan glömma kärleken från granngården. Filmens originalnegativ gick förlorat på fyrtiotalet, men flera kopior har funnits bevarade som visade att filmen inte var svartvit utan vackert tintad och tonad. Färgerna har återskapats, och Armas Järnefelts originalmusik har synklagts med en inspelning av Gävle symfoniorkester under ledning av Jaakko Kuusisto.

Filmen introduceras av Linnéa Kallerskog, antikvarie/arkeolog vid Jönköpings läns museum, som kommer att berätta om flottning som bedrivits i vattendrag i Jönköpings län.

Från 15 år (101 minuter).

31 oktober Rocky

Om filmen
Rocky är en boxare ifrån en liten klubb i Philadelphia som inte verka komma någon-stans i sin karriär. Men som genom ett ödets nyck väljer tungviktsmästaren Apollo Creed honom som sin nästa motståndare. För Creed känns det mer som en uppvisningsmatch än en titelmatch, men för Rocky är detta den stora chansen han har väntat på. Rocky vann tre Oscars (för bästa film, bästa regi och bästa klippning) och nominerades till ytterligare åtta, bland annat nominerades både Sylvester Stallone och Talia Shire för bästa huvudroll.

Från 15 år (120 min).

7 november Creed

Om filmen
Adonis Johnson, son till den avlidne världs-mästaren i tungvikt, Apollo Creed, har boxning i blodet. I hopp om att vinna en egen titel åker Adonis till Philadelphia och övertygar sin fars gamla rival, Rocky Balboa om att bli hans tränare – även om Rocky har sin egen strid med en dödlig motståndare utanför ringen. Visst har Adonis en chans, men först måste han bli en sann boxare i själ och hjärta. Detta är den fristående fortsättningen på Rocky – av den kritikerrosade regissören Ryan Coogler.

från 11 år (127 minuter).

14 november Orfeu negro

Bandet Blå Bossa inleder visningen med att berätta om den brasilianska bossa novans framfart, illustrerat med korta musikaliska glimtar.

Om filmen
Orgiastisk version av myten om Orfeus och Eurydike, förlagd till karnevalen i Rio. Det klassiska dramat om dömd kärlek får nytt liv med en spirituell blandning av samba, bossa nova och fantastiskt färgfoto. Marcel Camus film belönades med Guldpalmen i Cannes såväl som en Golden Globe och Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

Från 11 år (107 minuter).

21 november Certain woman

Om filmen
Certain women är en poetisk episodfilm där tre berättelser vävs ihop på mer eller mindre uppenbara sätt. Regissören Kelly Reichards speciella stil kommer här till sin rätt. Handlingen är sekundär, på så vis att det viktigaste i filmen är det som aldrig sägs rakt ut. Istället får vi fundera över våra givna roller och normer i samhället. Filmen bygger på tre noveller av författaren Maile Meloy.

Från 7 år (107 minuter).

28 november Leave her to heaven

Om filmen
Ellen blir besatt av en författare och är villig att göra vad som helst för att behålla honom i Technicolor-noir som utspelar sig i Maines skogar och sjöar istället för storstadens mörka gränder. Gene Tierny blev Oscarnominerad för sitt porträtt av den psykotiska femme fatalen, men förlorade statyetten till Joan Crawford för hennes insats i Mildred Pierce – en amerikansk kvinna – även det en film om en kvinna som älskar för mycket.

Från 15 år (110 minuter).

13 december Friday the 13th FLASHBACK FRIDAY! Cinemateket

Helena Sandberg, filmpedagog och skräckfilmsentusiast, inleder visningen.

Om filmen
En julidag 1979 dök en helsidesannons upp i Variety, där Friday the 13th såldes in som ”den läskigaste film som någonsin gjorts”. Sean S. Cunningham, som låg bakom annonsen, hade i själva verket ingen film – men lyckades med sitt PR-trick säkra finansieringen för det som skulle bli en av tidernas mest inflytelserika tonårsslashers. I denna första del av den långlivade serien anländer ett gäng ungdomar till skogstäta Crystal Lake inför nyöppningen av småstadens sommarläger. Lättsamheterna övergår i blodigt allvar när de får besök av en mystisk mördare med koppling till lägrets mörka förflutna.

Från 15 år (95 minuter).

13 november Manifesto - fri entré

Om filmen
13 x Cate Blanchett. Manifesto liknar inget du tidigare sett. Den flerfaldiga Oscarsvinnaren spelar filmens alla roller i den här humoristiska, känslosamma och engagerade gestaltningen av kända historiska manifest. Manifesto är en rikedom av idéer och visdomsord från några av de stora manliga genierna, gestaltade av den enastående Blanchett; Karl Marx, Lars von Trier, Werner Herzog, Stan Brakhage, Friedrich Engels, Dziga Vertov och Claes Oldenburg, för att nämna några.

Barntillåten (95 min).

4 december Peggy Guggenheim: Art Addict - fri entré

Kostklubben tillsammans med Filmstudion – fri entré

Om filmen
Peggy Guggenheim var sin tids främsta konstsamlare och ett societetslejon utan like. Som brorsdotter till konstgurun Solomon R. Guggenheim kom det sig kanske naturligt, men efter sin fars bortgång på Titanic lämnades Peggy med en högst blygsam förmögenhet, som hon sedan transformerade till 1900-talets främsta konstsamling.
Filmen ger en unik inblick i en av historiens mest egensinniga och viljestarka kvinnors liv, en kvinna som från grunden omformade vår moderna konstvärld.

Från 15 år (96 min).

Biljettinformation

Visningarna äger rum i Biograf Fokus, Stadsbiblioteket.

Terminskort ordinarie 350 kr
Pensionär/student/ungdom (tom 26 år) 200 kr

Terminskort ger medlemskap i Filmstudion samt inträde till terminens samtliga filmer.
Korten kan köpas i förväg på Jönköpings stadsbibliotek.

Biljetter till enstaka filmer kan köpas i entrén i mån av plats för 80kr
(20 kr för medlemskort tillkommer vid första besökstillfället).

Kassa och insläpp öppnar ca 30 min innan visning. Endast kontanter eller swish.

Kontakt

Malin Cramer
Kultursekreterare, Film